Odbijena poslednja žalba roditelja bolesnog dvogodišnjaka

Alfi Evans Image copyright ACTION4ALFIE
Natpis na slici Alfi Evans je u „poluvegetativnom" stanju u dečijoj bolnici „Alder Hej"

Odbijena je poslednja žalba roditelja ozbiljno bolesnog dvogodišnjaka Alfija Evansa protiv odluke suda da ga skinu sa aparata za održavanje u životu.

Sudija Visokog suda odbacio je nove podneske koje je dobio u privatnom telefonskom razgovoru od advokata Alfijevih roditelja.

Njegovi roditelji, Tom Evans i Kejt Džejms, već su izgubili nekoliko pravnih borbi za nastavak lečenja njihovog sina.

U februaru je sud presudio da dečija bolnica „Alder Hej" u Liverpulu može da ga isključi sa aparata za održavanje u životu.

Pretres je usledio nakon odluke italijanskog Ministarstva spoljnih poslova da 23-mesečnom Alfiju dodeli italijansko državljanstvo, u nadi da će „odmah biti prebačen u Italiju".

Roditelji se nadaju da bi mogao biti odveden u dečiju bolnicu u Rimu koja ima veze sa Vatikanom i gde bi se lečenje moglo nastaviti.

Image copyright PA
Natpis na slici Tom Evans i Kejt Džejms žele da smeste Alfija u bolnicu u Rimu

Sudija Visokog suda Hejden, koji je presudio da doktori mogu da prestanu sa lečenjem uprkos volji roditelja, nadgledao je i poslednje saslušanje.

Advokat Alfijevih roditelja Pol Dajmond rekao je sudiji da predstavnik italijanske vlade želi da se uključi u slučaj i zatražio je još vremena.

Sofija Roper, koja predstavlja Alfija i dobija instrukcije od staratelja koga je sud dodelio, rekla je da nije „potpuno zadovoljna" što je Alfi dobio italijansko državljanstvo.

Dodala je da bilo kakva dodela italijanskog državljanstva izgleda kao „osujećivanje" presuda britanskog suda.

Sudija Hejden odbacio je Dajmondov predlog, rekavši da predstavlja „poslednju žalbu".

„Alfi je državljanin Britanije, on je nesumnjivo stalno nastanjen u Velikoj Britaniji", rekao je on.

„Zbog toga je u nadležnosti Visokog suda."

Alfi je u bolnici od decembra 2016. godine sa retkim degenerativnim neurološkim stanjem bez dijagnoze.

Iz bolnice su saopštilii da dalje držanje Alfija na aparatima za održavanje u životu nije „u njegovom interesu" i da svako dalje lečenje ne samo da je „uzaludno", već je i „bezobzirno i nehumano".

Papa Franja je ponovo podržao porodicu tvitom: „Dirnut sam molitvama i neizmernom solidarnošću pokazanom u slučaju Alfija Evansa, ponovo apelujem da se patnja njegovih roditelja čuje i da se odobri njihova želja da traže nove oblike lečenja."

Pre nego što je Alfi dobio italijansko državljanstvo, grupa demonstranta koji ga podržavaju pokušala je da upadne u bolnicu, ali je policija blokirala ulaz.

Više o ovoj priči