Nema tajne odaje ispod Tutankamonovog groba

Zlatni sarkofag faraona Tutankamona
Potpis ispod fotografije,

Dugo se verovalo da je iza ovog zida tajna odaja

Egipatske vlasti su objavile rezultate potrage za tajnom odajom u grobnici faraona Tutankamona - ispostavilo se da odaje nema.

Zvaničnici su ranije tvrdili da su „90 odsto sigurni" da iza zida 3 000 godina stare grobnice nalazi skrivena prostorija.

Prema jednoj teoriji, tamo je trebalo da bude grob kraljice Nefretiti, za koju neki veruju da je bila Tutankamonova majka.

Ispostavilo se, međutim, da tajna odaja jednostavno ne postoji.

Potraga za skrivenom prostorijiom počela je kad je engleski arheolog Nikolas Rivs, pregledajući detaljne snimke grobnice načinjene skenerom, otkrio blede tragove iza zida koji su ličili na obrise vrata.

On je u naučnom radu „Sahrana Nefretiti" iz 2015. izneo tezu da je ova relativno mala grobnica bila namenjena Nefretiti, i da su njeni ostaci možda tamo skriveni.

Grobnica kraljice Nefretiti nikada nije otkrivena, ali se o tome mnogo spekulisalo. Zahvaljujući savršeno očuvanoj bisti staroj tri hiljade godina, postala je jedno od najprepoznatljivijih lica starog Egipta.

Sem toga, veruje se da je nakon smrti svog muža zauzela faraonski presto i ostala na njemu dok je Tutankamon nije zamenio.

Potpis ispod fotografije,

Bista kraljice Nefretiti

Nakom što je Rivsov tekst objavljen, grobnica je ponovo pretražena skenerom, a rezultati su naveli egipatske vlasti da objave da su „90 odsto sigurni" da se iza grobnice nalazi još jedna odaja.

Međutim, italijanski stručnjaci sa Univerziteta u Torinu su uz pomoć novog radara koji prodire kroz zidove ustanovili da iza zida nema ničega.

„Mnogi će biti malo razočarani što ništa nismo našli, ali to vam je nauka", izjavio je doktor Frančesko Porceli, šef istraživačkog tima.

On je rekao da je to proizašlo iz analize tri serije snimaka koje su rađeni nezavisno jedni od drugih.

Egipatski ministar za antikvitete Halid al Anani je rekao da vlasti prihvataju rezultate.