Vođa opozicije na vlasti posle nedelja protesta u Jermeniji

Nikol Pašinjan (levo) i njegova supruga Ana Hakobijan (desno) slave sa pristalicama na trgu Republike u Jerevanu, 8. maja 2018. godine Image copyright EPA
Natpis na slici Nikol Pašinjan je bivši novinar koji je bio uhapšen tokom nemira iz 2008. godine kada je na na vlast došao Serž Sargasjan.

Opozicioni političar u Jermeniji Nikol Pašinjan nedeljama je predvodio proteste koji su doveli do kraja desetogodišnje vladavine Serža Sargasjana.

Sada je, samo nedelju dana od kada je izgubio na prvobitnom glasanju, ubedio poslanike u parlamentu u kome dominira Sargasjanova partija da ga podrže za premijera.

Posle ponovljenog glasanja u utorak, hiljade Pašinjanovih pristalica sje slavilo lavilo na trgu Republike u glavnom gradu Jerevanu.

U masi se našao i Serž Tankijan, rok zvezda iz benda System of a Down.

Pašinjan, koji je predvodio proteste sada poznate i kao "somotska revolucija", obećao je poslanicima da će se ljudska prava štititi, a da će korupcija i nameštanje izbora prestati.

„Svi ljudi su jednaki pred zakonom. Niko više neće biti privilegovan u Jermeniji. To je to. Tačka", rekao je on.

Image copyright Reuters
Natpis na slici Pašinjanove pristalice okupljene na trgu u centru Jerevana čekaju rezultate glasanja

Zašto je to bitno?

Jermenija - u potpunosti okružena kopnom, sa stanovništvom od 2.9 miliona ljudi, bezbednosno u potpunosti zavisi od Rusije, a ima i rusku vojnu bazu na svojoj teritoriji.

Mirna pobuna protiv jednopartijske vlasti u Jermeniji - i to kako su politički lideri reagovali - je bez presedana u jednoj od bivših sovjetskih republika. Rusija se nije mešala u ove političke događaje, a Pašinjan je rekao poslanicima da će odnos sa Moskvom biti prioritet, posebno kada je u pitanju vojna saradnja.

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je Pašinjanu na uspehu, radujući se nastavku "prijateljskih odnosa". Jermenija je deo ruske bezbednosne organizacije kao i Evroazijske ekonomske unije.

Sem toga, Jermenija je i u dugotrajnom konfliktu sa Azerbejdžanom oko planinske oblasti Nagorno-Karabah enklave sa većinski jermenskim stanovništvom unutar granica Azerbejdžana.

Šta dalje?

Pašinjan je osvojio 59 glasova za naspram 42 protiv, i obećao brze izbore čim se steknu uslovi za to.

Rekao je i da se neće držati za vlast, ali će prvo morati da isti taj parlament ubedi da odobri njegov kabinet.

Poslanici Pašinjanove stranke govorili su o "istorijskom danu". Lena Nazarjan je poručila da je revolucija rezultat kuluminacije dvodecenijskog očaja i borbe. „Policija je sada slobodna", rekla je ona. "Učitelji u školama su slobodni, lokalna administracija je slobodna."

Stojeći pored Pašinjana u noći pre glasanja Serž Tankian - pevač američko-jermenskog hevi metal benda System of a Down - pohvalio je demonstrante na jermenskom, a potom poveo tradicionalnu pesmu. Muzika njegovog benda često se čula sa razglasa na protestima koji su počeli 13. aprila.

Tankian je posmatrao glasanje u parlamentu pre nego što je sa pristalicama slavio na trgu uzvikujući "Nova Jermenija".

Kako je došlo do ovoga?

Posle deset godina na vlasti vlasti Sargasjan je u aprilu napustio predsedničko mesto, ali ga je parlament koji kontroliše njegova partija izabrao za premijera.

Potez Sargasjana kritičari su videli kao trik za opstanak na vlasti. Jermenija je prebacila centar moći moći sa presednika na parlament na rederendumu iz 2015. godine na kome su uočene brojne neregularnosti.

Pašinjan je već u martu počeo da organizuje proteste, koji su brzo zahvatili glavni grad.

Nakon kratkog sastanka sa Sarasjanom 22. aprila, Pašinjan je pritvoren i pregovori su propali. Sledećeg dana je pušten, a Sargasjan je podneo ostavku na mesto premijera, šest dana nakon što je izabran.

Parlament je 1. maja odbio da izabere Pašinjana za premijera iako je bio jedini kanditat. Nakon što je opozicija pozvala na generalni štrajk koji je već sledećeg dana paralisao zemlju, poslanici vladajuće partije su pristali da ga podrže 8. maja.

Povezane teme

Više o ovoj priči