Odgovori na vaša pitanja o odnosima Irana i Izraela

Izraelski tenkovi i vojnici Image copyright AFP

Napetost na Bliskom Istoku naglo je porasla nakon što je Izrael lansirao rakete na iranske ciljeve u Siriji kao odgovor na iranske rakete ispaljene na okupiranu Golansku visoravan.

Međunarodna zajednica osudila je napade, a Izrael i Sjedinjene Američke Države optužuju Iran da pokušava da isprovocira rat.

Šta će se dalje dešavati i zašto su ove države u sukobu?

Diplomatski i vojni dopisnik Džonatan Markus odgovara na pitanja čitalaca.

Zašto su Iran i Izrael u sukobu?

Antipatiju Irana prema Izraelu ne treba dovoditi u pitanje. Iran već dugo podržava radikalne grupe suprotstavljene Izraelu, ali sada su, zbog umešanosti u rat u Siriji, iranske snage blizu severne granice Izraela.

Vojni uspesi snaga lojalnih sirijskom predsedniku Al Asada idu u prilog Iranu.

Iranski uticaj raste. Ova država ima želju da sebe predstavi kao važnog vojnog igrača u regionu. Izrael ovu težnju, kao i nuklarni program, vidi kao pretnju.

Da li će Izrael napasti Teheran ako Iran nastavi da razvija oružja masovnog uništenja?

Pre nuklarnog sporazuma sa Iranom, iz koga se predsednik SAD nedavno povukao, Izrael i Iran su bili na pragu sukoba.

Tada se strahovalo da bi Izrael zajedno sa SAD, ili same SAD, mogle da napadnu Iran.

Šta međunarodna zajendica radi da bi sprečila konflikt?

Iako svi pažljivo motre na razvoj odnosa, nema mnogo manevarskog prostora. Rusija, kao jedan od igrača u sirijskom konfliktu, ne smatra da su njeni iteresi na bilo koji način u sukobu sa interesima Irana.

Iako SAD imaju manji diplomatski uticaj u regionu nego ranije, predsednik Donal Tramp će verovatno podržati Izrael.

Image copyright Reuters
Natpis na slici Lideri Izraela i SAD u Vašingtonu

Da li Izrael provocira?

Ne znam. Ono što je sigurno je da Tel Aviv šalje jasnu poruku Teheranu da je vreme da malo razmisli. Iran vidi izraelske akcije u Siriji kao provokaciju, a Izraelu smeta iransko vojno prisustvo u toj zemlji.

Šta bi značila eskalacija odnosa? Da li postoji crvena linija preko koje se ne prelazi?

Crvena linija koju je Izrael već povukao odnosi se na transfer savremenog iranskog naoružanja libanskom Hazbolahu. Napadali su konvoje i skladišta oružja. Izrael je zabrinut mogućnosti da se rakete dugog dometa i drugo moderno oružje nađe u rukama šiitske paravojne grupe.

Da li Izrael i Iran pokušavaju da razgovaraju?

Iznenadio bih se ako bi se ispostavilo da postoji bilo kakav direktan dijalog. Rusija može da igra ulogu posrednika, ali Izrael je izabrao da Iranu pošalje „poruku" druge vrste.

Za vreme vladavine šaha, Izrael je bio blizak saveznik Irana. Savezništvo se raspalo nakon Islamske revolucije 1979. godine, mada se veruje da je je Izrael neko vreme nastavio da snabdeva Iran oružjem tokom rata Irakom.

Iranska politika je odlučno uperena protiv Izraela. Pored snažne podrške Hazbolahu u Libanu, smatra se da je Iran pomaže terorističke akcije prtiv Izraela širom sveta. Iran sve to, naravno, negira.

Povezane teme

Više o ovoj priči