Počela sahrana žrtava „najsmrtonosnijeg dana" u Gazi

Palestinska porodica oplakuje smrt osmogodišnje Lajle Al Gandur Image copyright EPA
Natpis na slici Palestinska porodica oplakuje smrt osmogodišnje Lajle Al Gandur

U Gazi je u utorak sahranjeno 58 Palestinaca koje su u ponedeljak ubile izraelske snage, tokom najsmrtonosnijeg dana od rata 2014.

U utorak je ubijen još jedan čovek - pedesetosmogodišnji muškarac - ali je dan uglavnom protekao mirno.

Izrael se suočava sa međunarodnim osudama zbog upotrebe smrtonosne sile tokom palestinskih protesta u Gazi. To su osudile UN, Velika Britanija, Francuska, Rusija i drugi.

Izrael tvrdi da je ispravno postupio i ima podršku SAD.

Do nasilja je došlo tokom otvaranja nove američke ambasade u Jerusalimu. Odluka administracije Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela je kontroverzan potez koji je naglavce okrenuo američku bliskoistočnu politiku i razbesneo Palestince.

Palestinci smatraju istočni Jerusalim glavnim gradom svoje buduće države. Selidba ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim se doživljava kao podrška izraelskom stavu da je grad njihov i nedeljiv.

Trampova odluka, koju je najavio u decembru, je izazvala posebno ogorčenje u Gazi, osiromašenoj teritoriji pod upravom islamističkog Hamasa, koja se nalazi pod dvostrukom blokadom - Izraela i Egipta. Obe zemlje tvrde da je blokada neophodna zbog nacionalne bezbednosti.

Palestinci već sedmu nedelju protestuju na granici sa Izraelom, i tokom tog perioda zabeležene su brojne žrtve, ali je u ponedeljak došlo do eskalacije.

Image copyright EPA
Natpis na slici Palestinski demonstranti beže od suzavca ispaljenog iz izraelskih bespilotnih letelica

Među ubijenima je osmoro dece ispod 16 godina, uključujući osmomesečnu Lajlu Al Gandur, tvrdi ministarstvo zdravlja kojim upravlja Hamas. Navodno je najmanje 2 700 ljudi ranjeno.

Nijedan Izraelac nije ranjen ili ubijen.

Palestinsko ministarstvo tvrdi da su mnogi ubijeni i ranjeni stradali od snajperske vatre.

Izraelske snage su upotrebile vatreno oružje kada su demonstranti počeli da navaljuju na ogradu koja deli pojas Gaze od Izraela. Izrael tvrdi da je pucano „samo na one koji su izvodili terorističke akcije".

Portparol UN za ljudska prava Rupert Kolvil je u Ženevi izjavio da je ponašanje izraelskih snaga bilo „neprihvatljivo".

„Približavanje ogradi ne predstavlja smrtonosnu pretnju i ne opravdava otvaranje vatre", poručio je na konferenciji za medije.

„Izgleda da je svako mogao biti meta", dodao je on i naglasio da „smrtonosna sila može da bude samo krajnja, a ne prva mera u ovakvim situacijama".

Image copyright EPA
Natpis na slici Palestinski demonstrant lansira kamen iz improvizovanog katapulta

Mahmud Daher iz Svetske zdravstvene organizacije rekao je za agenciju AP da je većina ranjenih pogođena u noge.

Izraelski mediji su izvestili da je vojnicima naređeno da prvo pucaju u znak upozorenja, a zatim u noge demonstranata.

Pogrebne ceremonije su održane u utorak, na dan kada se obeležava „Nakba" ili „katastrofa", kada je više od 700 000 Palestinaca proterano tokom rata hojim je pre 70 godina uspostavljen Izrael.

Izraelski premijer Benjamin Netenjahu je rekao da je vojska pucala u samoodbrani jer je bila napadnuta od strane Hamasa. „Svaka država je obavezna da štiti svoje granice", rekao je on.

Izraelska vojska je saopštila da je u „nasilničkim neredima" učestvovalo oko 40 000 Palestinaca na 13 lokacija duž sigurnosne ograde na granici sa Gazom.

Saopštili su da je među žrtvama bilo„najmanje 24 terorista sa dokumentovanim dokazima o terorističkim aktivnostima".

Protesti duž ograde, koji traju već nedeljama su nazvani „Veliki marš povratka". Palestinci su bacali kamenje i zapaljive naprave na vojsku i peške ušli u „zabranjenu zonu" koju je Izrael ocrtao.

Više o ovoj priči