Papa upozorio časne sestre da „trezveno“ pristupe društvenim medijima

Častna sestra fotografiše mobilnim telefonom Image copyright Getty Images

Papa je objavio instrukcije u kojima savetuje časne sestre da koriste aplikacije društvenih medija „trezveno i odmereno".

Ovaj dokument nazvan Cor Orans, pojašnjava pravila manastirskog života koja su objavljena 2016.

Ova uputstva treba da štite mir i pravila crkvenog života.

Spominje se „društvena komunikacija", a ne konkretne aplikacije, ali katoličke novine Tablet tvde da se ovo prvenstveno odnosi na Fejsbuk i Tviter.

U dokumentu stoji da diskrecija treba da se primeni na „količinu informacija i vrstu komunikacije", kao i na sam sadržaj medija.

Upozorenje o „gubitku vremena"

Red opatica u severnoj Španiji stigao je u novinske naslove, nakon što su na društvenim mrežama komentarisale kontroverzni slučaj u Pamploni, gde je grupa muškaraca optuženih za silovanje jedne devojke dobila, što je mišljenje mnogih građana, preblagu kaznu.

Na njihovoj Fejsbuk stranici, časne sestre karamelićanke iz Hondaribije su branile žrtvu tako što su ukazale na svoj slobodan izbor da žive u manastiru, da ne piju alkohol, niti izlaze noću.

„Zato što je to naša SLOBODNA odluka, branićemo je svim sredstvima (a ovo je jedno od njih) pravo žena da SLOBODNO urade potpuno suprotno, a da ih niko ne osudi, siluje, zatrašuje ili ponižava zbog toga," dodale su.

Smatra se da poslednja objavljena uputstva nisu posledica ovog slučaja, a ovo nije prvi put da katolička crkva upućuje ovakve savete časnim sestrama za korišćenje društvenih mreža.

Originalni propis koji uređuje ženski manastirski život Sponsa Christi Ecclesia izdao je papa Pije 1950, ali je papa Franja proširio dokument 2016. kako bi upozorio na „ogroman uticaj" digitalne kulture na društvo.

Upozorio je opatice da ne dozvole da digitalni mediji „postanu prilika za gubljenje vremena".

S druge strane Tviter nalog Vatikana je veoma aktivan.

Na nalogu koji objavljuje vesti o Vatikanu ima preko 15.000 poruka, a na zvaničnom nalogu Pape na engleskom oko 1.500.

Takođe Vatikan ima naloga za Fejsbuk, Instragram, Jutjub i Gugl +.

Više o ovoj priči