Poljska zaustavila ruske lažne vesti

Poljska granica s Ukrajinom

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Konflikt u Ukrajini čini Poljsku nervoznom

U Poljskoj je uhapšena Ruskinja, osumnjičena da je radila sa saradnicima na podstrekivanju tenzija s Ukrajinom, izjavili su zvaničnici poljske tajne službe. Poljska služba bezbednosti ABV objavila je da će „Jekatarina C" uskoro biti izbačena iz zemlje. Još četvoro ljudi dobili su zabranu ulaska u Poljsku.

Portparol ABV-a Stanislav Zarin kaže da je agencija „neutralisala" dve „ruske hibridne mreže za rat" koje su napale Poljsku.

„Hibridni" rat obuhvata širenje lažnih vesti u svrhu promene stavova javnosti.

Poljska je u stanju pripravnosti zbog pokušaja Kremlja da utiče na javno mnjenje od kad je Rusija anektirala Krim od Ukrajine u martu 2014.

Poljska - članica EU i NATO - je među najjačim kritičarima ruske spoljne politike, posebno vojne intervencije u Ukrajini.

Ali i dalje su vidljivi ožiljci iz poljsko-ukrajinskog neprijateljstva, koje datira iz sovjetskog perioda i Drugog svetskog rata.

Zarin, koga prenosi Radio Poljska, tvrdi da ABV poseduje informacije da Rusija „ne samo da inspiriše poljske građane na ciljane aktivnosti protiv njihove države u interesu Rusije, već i da finansira te aktivnosti".

Nije izneo detalje o aktivnostima spomenutih mreža. Rekao je da se one bave „raspirivanjem poljsko-ukrajinskog neprijateljstva u društvenoj i političkoj sferi i podrivanjem tumačenja poljske istorije, koju treba da zameni ruska verzija".

Zapadne vlade optužile su Rusiju da širi lažne vesti o konfliktu s Ukrajinom i drugim osetljivim pitanjima, kako bi oslabila podršku javnosti politici Evropske unije i NATO.