Parlament: Britanija se „pravi da ne vidi" prljavi ruski novac

Ruska rublja

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Parlamentarci traže oštrije sankcije protiv „pojedinaca povezanih sa Kremljom"

Britanija je optužena da se „pravi da ne vidi prljavi ruski novac" i time ugrožava nacionalnu bezbednost.

Komitet za spoljne poslove britanskog parlamenta tvrdi da je London postao baza za skrivanje „nezakonito stečenog novca" predsednika Vladimira Putina i njegovih saveznika.

Članovi komiteta su u izveštaju poručili da se tu ništa nije promenilo ni nakon trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke .

Time se podrivaju britanski napori da se uspešno suprotstave Putinovim agresivnim metodama, kaže se u izveštaju.

„Kremlj doživljava letargičan odgovor londonskog tržišta kao dokaz da se ne usuđujemo da mu se suprotstavimo", napisao je predsednik komiteta i konzervativni poslanik Tom Tagendat u članku za Sandej Tajms uoči objavljivanja izveštaja.

Ministar za bezbednost i finansijski kriminal Ben Volas je rekao da nije pozvan da svedoči pred komitetom, što prema njemu „slabi osnovu izveštaja".

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Londonski Siti je postao „glavna perionica" Putinovog novca, kaže se u izveštaju

On je izjavio da je Britanija „rešena da izbaci prljavi novac i one koji ga peru".

"Koristićemo sva sredstva, uključujući nova ovlašćenja u Zakonu o finansijskom kriminalu, da se obračunamo sa onima koji prete našoj bezbednosti", rekao je on.

U izveštaju se kaže da ministri treba da istraže „rupe" u sistemu sankcija koje omogućavaju ruskim vlastima i pojedincima povezanih sa Putinom da nastave da posluju u londonskom Sitiju.

U izveštaju čiji je naslov „Moskovsko zlato: Ruska korupcija u Velikoj Britaniji", se ukazuje da je ruski energetski div Gazprom bez teškoće trgovao na londonskoj berzi "dan nakon pokušaja ubistva Skripalja i njegove kćeri".

Trgovinski odnosi između Britanije i Rusije su nastavljeni tako brzo da je ruska ambasada u Londonu poslala tvit „Posao kao obično?".

„Šteta koju ruski prljavi novac nanosi britanskim spoljnopolitičkim interesima je višestruko veća od profita ostvarenih ruskim transakcijama u Sitiju".

"Britanija treba da pošalje jasnu poruku da koruptivni uticaj Kremlja više nije dobrodošao na našem tržištu i da ćemo preduzeti mere", piše u Tagendatovom tekstu.

Komitet poziva vladu da pokaže „političku odlučnost" i preduzme odgovarajuće mere, uključujući:

  • Nove sankcije protiv "pojedinaca povezanih sa Kremljom"
  • Zatvaranje rupa u sistemu sankcija
  • Uvođenje transparentnosti u vlasništvu korporacija