Australijski nadbiskup Filip Vilson kriv za prikrivanje seksualnog zlostavljanja dece

Nadbiskup Filip Vilson napušta sud, prate ga novinari
Potpis ispod fotografije,

Vilsona čeka najviše dve godine zatvora

Sud u Australiji osudio je katoličkog nadbiskupa za prikrivanje seksualnog zlostavljanja dece tokom sedamdesetih godina prošlog veka.

Time je Filip Vilson, trenutno nadbiskup u Adelaidi, postao najviši pripadnik Katoličke crkve koji je optužen i osuđen za ovakav zločin.

Utvrđeno je da je prikrivao da je drugi sveštenik, pedofil iz Novog Južnog Velsa, zlostavljao dečake.

Tokom suđenja, Vilson je negirao da su mu se žrtve žalile na zlostavljanje.

Vilsonu će kazna biti izrečena u junu, a preti mu do dve godine zatvora.

Šta je rečeno na sudu

Tokom prethodnog ročišta, Vilson je pred sudom u Njukaslu tvrdio da nije znao šta je radio sveštenik Džejms Flečer dok je on bio pomoćni sveštenik u Majtlendu, 130 kilometara severno od Sidneja.

Flečer je 2004. godine osuđen za zlostavljanje devetoro dece. Umro je u zatvoru dve godine kasnije.

Jedna od njegovih žrtvi, nekadašnji ministrant Piter Krej, rekao je pred sudom da je Vilsonu 1976. godine detaljno opisao kako je bio zlostavljan, pet godina posle nemilog događaja.

Potpis ispod fotografije,

Piter Krej svedočio je da je rekao Vilsonu za zlostavljanje

Sudija Robert Stoun odbacio je Vilsonove tvrdnje da se ne seća tog razgovora i utvrdio da je Krej pouzdan svedok.

Sveštenik je znao „da je ono što mu je rečeno osnovana optužba, ali je želeo da zaštiti Crkvu i njenu reputaciju", rekao je sudija Stoun.

Druga žrtva, koja je zahtevala anonimnost, rekla je pred sudom da je otkrila da je zlostavljana u ispovedaonici, u svojoj jedanaestoj godina.

Tvrdi da mu je Vilson tada rekao da laže i da, kao kaznu, izgovori 10 molitvi „Zdravo Marija".

Kakve su reakcije

U saopštenju Crkve navodi se da je Vilson rekao da je „razočaran" presudom i da će razmotriti dalje pravne korake.

Potpis ispod fotografije,

Nadbiskup Adelaide Filip Vilson ispred gradske katedrale 2002. godine

Njegovi advokati pokušali su da obore slučaj u četiri navrata, nakon što je 67-godišnjaku ustanovljena Alchajmerova bolest.

Žrtve zlostavljanja pozdravile su presudu emotivnim reakcijama ispred suda.

„Nadamo se da će ovakva odluka razotkriti hipokriziju, prevaru i zloupotrebu moći i poverenja koju je Crkva pokazala", kazao je Krejg.

Kako se Australija ponašala u sličnim slučajevima

Pre šest godina, tadašnja premijerka Džulija Gilard formirala je komisiju, najviši oblik javne istrage, koja je imala zadatak da nađe institucionalni odgovor na slučajeve zlostavljanja dece.

Do objavljivanja izveštaja u decembru prošle godine, komisija je odgovorila na 42 hiljade poziva, uputivši više od 2500 slučajeva nadležim institucijama.

Navedeno je da su institucije poput crkvi, škola i sportskih klubova „ozbiljno zakazale" u zaštiti dece.

Posebna kritika upućena je institucijama Katoličke crkve. Nadbiskup Denis Hart, predsedavajući Australijske katoličke biskupske konferencije, ponudio je „bezuslovno" izvinjenje.

Premijer Australije Malkolm Tarnbul rekao je da je otkrivena „nacionalna tragedija".

Kako su završeni slučajevi širom sveta

Prvi slučajevi svešteničkog nasilja otkriveni su osamdesetih godina 20. veka. Tokom devedesetih, pojavila su se otkrića o raširenom nasilju u Irskoj, dok su se slična otkrića u ovom veku proširila na desetine zemalja.

Irska, Sjedinjene Države i Australija sprovele su nacionalne istrage, a bilo je i skandala prikrivanja, poput onog u nadbiskupiji u američkom gradu Bostonu.

Iako je bilo osuđujućih presuda za sveštenike, u mnogim slučajevima oni su ili preseljeni ili penzionisani, a u nekim slučajevima, posebno u SAD, postizane su finansijske nagodbe.

Udruženja žrtava žalile su se da presude ne idu dalje od najnižeg svešteničkog reda jer je svega nekoliko viših sveštenika odgovaralo, iako je veliki broj njih napustio pozicije zbog svoje uloge u slučajevima zlostavljanja.

Jedan od slučajeva koji je uključio najviše velikodostojnike zabeležen je u Čileu. Svih 34 katoličkih biskupa ponudili su da se povuku. Papa Franja predao im je dokument na deset strana u kome je crkvena hijerarhija u Čileu optužena za nemar u slučajevima zlostavljanja dece.