Ministar traži da MI5 objavi imena 20 000 Britanaca osumnjičenih za terorizam

Sadžid Džavid Image copyright PA
Natpis na slici Sadžid Džavid uvodi novine u borbi protiv terorizma

Britanski ministar policije Sadžid Džavid pripremio je plan koji predviđa da tajna služba MI5 skine oznaku tajnosti sa liste britanskih građana za koje se sumnja da su simpatizeri terorista.

Na listi su imena oko 20 000 ljudi.

Džavid će danas održati govor u kome će najaviti reviziju strategije borbe protiv terorizma u Britaniji.

Očekuje se da će ministar najaviti eliminaciju „bezbednih mesta" koje koriste nasilni ekstremisti.

Džavid će u svom prvom govoru od stupanja na dužnost predložiti bržu i širu razmenu informacija između bezbednosnih službi, privatnog sektora i drugih partnera.

To uključuje efikasniji sistem uzbunjivanja kad je reč o sumnjivim nabavkama, pojačano obezbeđivanje javnih skupova i zaštitu vitalnih infrastrukturnih objekata.

Britanska ministarka podnela ostavku zbog imigranata

CIA dobila prvu direktorku

Vlada traži da preduzeća koja uoče sumnjive transakcije - kao što je skladištenje opasnih hemikalija ili čudno ponašanje prilikom iznajmljivanja vozila - odmah o tome obaveste nadležne.

Ovo je odraz zabrinutosti zbog sve kraćeg vremenskog razmaka između planiranja i izvršenja terorističkog čina.

Među ostalim predlozima su povećane kazne za neke kategorije krivičnih dela, ažuriranje informacija o sumnjivim licima i novi pristup u suzbijanju desničarskog ekstremizma.

Ministar Džavid će u govoru naglasiti da su pristalice Islamske države i desni ektremisti „sličniji nego što im se čini".

„I jedni i drugi eksploatišu ljudske nevolje, izvrću činjenice i podrivaju vrednosti koje nas povezuju", piše u nacrtu govora.

Tokom vikenda je „procurilo" da službe bezbednosti očekuju da stepen „visoke opasnosti" od terorizma ostane na snazi još dve godine i procenjuju da raste rizik od desničarskog ektremizma.

Džavid je u nedelju potvrdio da će službe bezbednosti zaposliti još 2 000 ljudi kako bi se efikasnije borile protiv terorizma.

„Pretnja od terorističkih napada mi je prva briga i nešto što stalno imam na umu", rekao je on u intervjuu za BBC televiziju.