Tinejdžerka osuđena zbog planiranja napada na muzej u Londonu

Safa Bular Image copyright PA
Natpis na slici Safa Bular

Britanska tinejdžerka Safa Bular, 18, proglašena je krivom za planiranje terorističkog napada na Britanski muzej u Londonu, zajedno sa prvom potpuno ženskom terorističkom ćelijom.

Bular je tako postala najmlađa osuđena teroristkinja Islamske države u Britaniji.

Porota je Bular proglasila krivom za dva dela vezana za pripremanje terorističkog napada nakon što je njen verenik, borac Islamske države, poginuo.

Takođe je proglašena krivom zbog ranijeg pokušaja da otputuje u Siriju da bi se pridružila ekstremistima Islamske države.

Image copyright Julia Quenzler
Natpis na slici Sudski crtež Safe Bular u sudnici u Old Bejliju

Njena sestra Rizlana, 22, takođe iz Londona, već je priznala učešće u planiranju napada nožem, a njihova majka Mina Dič, 44, priznala je krivicu zbog saučesništva.

Bularovoj će biti određena dužina zatvorske kazne za oko šest nedelja.

Tokom suđenja, porotnici su čuli kako je Bular, tada sedamnaestogodišnjakinja, planirala napad vatrenim oružjem i bombama na Britanski muzej.

Sestre i majka su razgovarale o planovimna koristeći šifrovani jezik iz knjige „Alisa u zemlji čuda". Rizlanino tajno ime bilo je Ludi šeširdžija.

Image copyright Metropolitan Police
Natpis na slici Bular se nadala da će otići u Siriju i udati se za borca Islamske države Naveda Husaina.

Kada je imala 16 godina, Bular je prešla u radikalni islam preko interneta, uoči terorističkih napada u Parizu 2015. godine.

Preko Instagrama je upoznala borca Islamske države Naveda Husaina i posle tri meseca četovanja, ozvaničila je ljubavnu vezu sklopivši brak sa njim preko interneta.

Na sudu je ispričala kako je htela da se pridruži Husainu u Siriji, ali joj je britanska obaveštajna služba osujetila planove ušavši u trag njihovoj komunikaciji i oduzevši joj pasoš.

Bular je ispričala policiji o Husainovim aktivnostima, te se nekoliko agenata tajne službe pridružilo njihovim razgovorima na internetu, predstavljajući se kao ekstremisti.

Jedan od agenata je 4, aprila 2017. godine, glumeći komandanta Islamske države, obavestio Bular da je Husein poginuo u napadu drona.

Tužilaštvo je tvrdilo da je ovaj događaj samo još više ojačao njenu rešenost da izvede napada na tlu Velike Britanije.

Šta je „Islamska država"?

Kako sam greškom otišao u džihadiste

Bular je agentima koji su glumili ekstremiste otkrila planove za napad i 12. aprila je optužena za pripremanje terorističkih napada u Siriji.

Image copyright Met Police
Natpis na slici Mina Dič i njena ćerka Rizlana Bular, priznale su krivicu po optužbama za terorizam

Dok je bila u pritvoru, Bular je nastavila da priča sa sestrom i majkom o čajanci sa tematikom iz knjige „Alisa u zemlji čuda" - što je bila šifra za napad.

Tokom jednog razgovora, Bular se požalila: „Devojke, vi se zabavljate bez mene."

Rizlana i Dič su nastavila da izviđaju glavne tačke u Vesminsteru i kupile noževe i ranas, čulo se na sudu.

Uhapšene su 27. aprila, na dan kada je planiran napad, zajedno za prijateljicom Kavlom Barguti.

Koordinator za kontraterorističke akcije Din Hejdon rekao je da su socijalne službe pozvane da reaguju još 2016. godine.

„Kao porodica, one su veoma disfunkcionalne. Bilo je to važno i sveobuhvatno pitanje koje smo morali da pratimo i reagujemo. U sve su bile uključene socijalne službe, škole, obrazovni i porodični sudovi, sa ciljem da nadgledaju i nekako pomognu široj porodici", izjavio je na sudu.

„Ali i pored svih tih aktivnosti, bilo je sasvim jasno da je Safa nastavila da kuje planove za napad."

Više o ovoj priči