Više žena nego muškaraca u kabinetu novog španskog premijera

Tri najznačajnije žene: Nađa Kalvinjo ministarka privrede, zamenica premijera Karmen Kalvo i ministarka finansija Marija Hesus Montero Image copyright EPA
Natpis na slici Tri najznačajnije žene: Nađa Kalvinjo, ministarka privrede, zamenica premijera Karmen Kalvo i ministarka finansija Marija Hesus Montero

U kabinetu španskog premijera Pedra Sančeza, na 11 mesta od ukupno 17, nalaze se žene. To je vlada sa najviše žena u Evropi.

Novi premijer Španije razlikuje se od svog prethodnika Marijana Rahoja. Kabinet premijera Rahoja, koji je smenjen prošle nedelje, činili su uglavnom muškarci.

U novoj vladi primijera Sančeza, ženama su povereni neki od najvažnijih poslova, uključujući odbranu, privredu, finansije i obrazovanje.

Posao ministra za nauku obavljaće nekadašnji astronaut.

Novi kabinet, sačinjen od partijskih kolega i iskusnih stručnjaka, Španci opisuju kao „feministički".

Sančez je u izjavi španskoj televiziji rekao da ljude u svom kabinetu opisuje kao ljude koji „dele istu viziju društva koje ide napred, koje je moderno i okrenuto Evropi".

Novi premijer Evropu vidi kao „novu domovinu", a svoj kabinet kao odraz promena koje su se dogodile u Španiji kroz feministički pokret. Procenjuje se da je oko pet miliona žena 8. marta ove godine izašlo na ulice u znak protesta protiv nejednakosti i nasilja nad ženama.

Sančez, koji je sam feminista, marš je opisao kao važan trenutak u španskom društvu.

Ženama je pripalo 11 od 18 mesta u novoj španskoj vladi ili 61 odsto, što je najveći procenat u španskoj istoriji. Samo nekoliko zemalja ima vlade u kojima žene čine polovinu. Takva je situacija u Francuskoj, Švedskoj i Kanadi.


Traženje talenta van partije

Džejms Bedkok, Madrid

Pedro Sančez je obećao da će sastaviti vladu koja će biti „socijalistička i rodno ravnopravna". Vlada nije sastavljena samo od socijalista, deo čine i tehnokrate, od kojih su žene većina.

Kako je Sančez nasledio budžet vlade za 2018. i obećao izbore za dve godine, sada traga za formulom koja će mu omogućiti pobedu. S obzirom da njegova stranka ima samo 84 od 350 mesta u parlamentu, promene koje želi da uvede neće lako proći, ali se nada da će makar uspeti da predstavi planove španskim glasačima.

Jasno je stavio do znanja koliko se zalaže za jednakost - među ministarkama je jedna od učesnica pregovora o ugovoru o klimatskim promenai najbolja španska tužiteljka zadužena za terorizam.


Ko je astronaut?

Image copyright ESA-S. Corvaja 2003
Natpis na slici Na poslednju misiju krenuo je iz Kazahstana 2003. godine

Jedno od imena koje se ističe je Pedro Dukve, astronaut koji je poslednji put bio u svemiru 2003. godine.

Aeronautički inženjer i otac troje dece, pridružio se Evropskoj svemirskoj agenciji 1992. godine, a prvi put je uzleteo u svemir 1998.

Godinu dana kasnije je sa još trojicom astronauta dobio je nagradu Princes Asturija za međunarodnu saradnju. Tada su ga nazvali „arhitektom mirovnog istraživanja univerzuma".

Vođa konzervativne Narodne partije Marijano Rahoj, koji je dužnost premijera obavljao od 2011. godine, smenjen je nakon što mu je izglasano nepoverenje.

Nakon ogromnog korupcijaškog skandala, Rahoja je uz podršku šest partija zamenio Sančez.

Rahoj je izjavio da će se povući iz politike i dodao da „u životu ima i drugih stvari".

„Imao sam jako zanimljiv politički život, ali mislim da više nema svrhe ostati u ovom poslu", dodao je.

Povezane teme