Tramp pita da li je Kanada spalila Belu kuću u razgovoru sa premijerom

Američki predsednik Donald Tramp i kanadski premijer Džastin Trudo

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Američki predsednik Donald Tramp i kanadski premijer Džastin Trudo

Kanađani su uvređeno reagovali na izveštaje medija da je američki predsednik Donald Tramp, tokom razgovora sa premijerom ove zemlje Džastinom Trudoom, pitao da li je Kanada spalila do temelja Belu kuću.

Tokom „Rata 1812" sa Sjedinjenim Američkim Državama, britanske snage su zapalile predsedničku rezidenciju.

U to doba, Kanada nije postojala - činile su je britanske kolonije.

„Zar niste vi spalili Belu kuću?" Tramp je navodno pitao Trudoa tokom telefonskog razgovora o novouvedenim tarifama i nadoknadama.

Još uvek se ne zna da li je ovaj komentar u stvari šala, ali CNN javlja da je prethodno Trudo pitao kako Amerika može da opravdava tarife kao pitanje „nacionalne bezbednosti."

Sjedinjene države su prošle nedelje uvele takse na uvoz čelika i aluminijuma iz zemalja saveznica - Evropske unije, Kanade i Meksika.

„Prosto je smešno posmatrati trgovinu sa Kanadom kao pretnju nacionalnoj bezbednosti Sjedinjenih Država," komentarisao je Trudo ovaj potez Vašingtona.

„Kanada je postala država 1867. Rat 1812. je bio... 1812," napisao je jedan korisnik Tvitera.

„O ratu 1812 se ponovo priča, što samo pokazuje da je 2018. luda godina", napisao je drugi.

„Budite pozitivni: Bar [Tramp] zna šta je Rat 1812, i da je tokom tog rata neko nešto spalio do temelja", glasi jedan tvit.

Dopisnik Njujorka Glen Truš se našalio da „neki mladi republikanac fanatično gugla tražeći podatak da li su neke britansko-kanadske trupe učestvovale u ovom ratu."

Mnogi su pominjali da bi ova rečenica mogla da donese popularnost istoričarima koji su sada možda preplavljeni zahtevima za intervjue.

Šta se, zapravo, desilo?

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Ovaj nedatirani crtež pokazuje požar koji je razorio Vašington. Bela kuća se vidi u pozadini.

Belu kuću su spalile britanske snage 1814. godine tokom takozvanog Rata 1812 sa Sjedinjenim Državama.

Rat je izbio zbog američkog nezadovoljstva zbog toga što su Britanci prisiljavali mornare na trgovačkim brodovima da se priključe Kraljevskoj mornarici, kao i zbog ograničavanja trgovine sa Amerikom.

Još jedan faktor nezadovoljstva bila je i britanska podrška američkim starosedelačkim narodima u borbi protiv širenja kontrole američkih vlasti.

Britanske trupe koje je predvodio general Robert Ros napale su i spalile tokom sukoba čitav niz javnih zgrada među kojima je bila i Bela kuća.

Bio je to jedini put u istoriji da je neka strana sila zauzela Vašington.