Greška u programu Fejsbuka pogodila 14 miliona korisnika

Fejsbuk logo Image copyright Getty Images

Greška u softveru Fejsbuka omogućila je odliv ličnih podataka miliona korisnika, upozorili su predstavnici ove kompanije.

Zbog „bubice" u programu korisnici su FB statuse delili sa svima, umesto samo sa odabranim prijateljima ili grupama prijatelja.

„Izvinjavamo se zbog ove greške", izjavila je Erin Egan, šef Fejsbukovog odeljenja za zaštitu ličnih podataka.

Pogođeni korisnici će o tome biti obavešteni preko svog FB profila.

„Nedavno smo otkrili 'bubicu' koja je automatski davala uputstvo da se statusi dele sa svima", kazala je Egan.

„Uklonili smo grešku, a od danas ćemo početi da obaveštavamo pogođene korisnike i da im sugerišemo da pregledaju statuse koje su postavljali u ovom periodu".

„Samo da razjasnim: ova greška nije promenila ništa u prethodnim statusima, a korisnici i dalje mogu da biraju s kim će deliti statuse, kao i dosad. Izvinjavamo se", rekla je ona.

„Bubica" je bila aktivna između 18. i 22. maja, ali je Fejsbuk počeo da ispravlja grešku tek 27. maja.

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Osnivač Fejsbuka Mark Cakerberg se u poslednje vreme često izvinjava

Šta se u stvari desilo?

Kada korisnik postavi status na Fejsbuku, iskoči mu prozorčić sa pitanjem sa kim želi da ga podeli. Ako odabere opciju „javno", taj status mogu da vide svi.

Ostale opcije ograničavaju dostupnost statusa, a većina korisnika se obično opredeljuje da ih deli samo sa prijateljima.

Fejsbuk pamti koju ste opciju ranije izabrali i automatski je bira kada postavite sledeći status.

Međutim , između 18. i 22. maja, „bubica" je sve statuse stavljala na „javno" bez obzira na ograničenja koje su korisnici prethodno postavljali.

Korisnici koji nisu primetili promenu u podešavanju su možda obznanili nešto što nisu hteli da baš svi znaju.

Fejsbuk je procenio da je ovim obuhvaćeno oko 14 miliona ljudi i sad su počeli da ih upozoravaju na to. U međuvremenu su sve statuse vratili na opcije koje su korisnici ranije koristili.

Prethodne greške

Mada je ova greška relativno bezazlena u odnosu na nedavne skandale sa kojima se Fejsbuk suočio, ipak je nanela štetu firmi koja se ionako nalazi pod paljbom zbog odnosa prema podacima korisnika.

Firma se ove nedelje suočila sa mnogim pitanjima u vezi sa ugovorima o deljenju podataka koje je sklopila sa proizvođačima mobilnih telefona, uključujući kineske firme Huavei i ZTE.

Korisnici koji su pogođeni najnovijom greškom će uskoro o tome biti obavešteni, uz mogućnost da vide koje su statuse greškom postavili kao javne.

Portparol kompanije je rekao za BBC da će se ovaj vid direktne komunikacije ubuduće češće koristiti, u skladu sa novom politikom Fejsbuka da bude transparentnija prema korisnicima.

Više o ovoj priči