Tramp-Kim samit: Severna Koreja se nada promenama

Imitatori Trampa i Kima su se pojavili na ulicama Singapura

Autor fotografije, EPA

Potpis ispod fotografije,

Imitatori Trampa i Kima su se pojavili na ulicama Singapura

Severnokorejski državni mediji su spomenuli mogućnost da će ova izolovana zemlja „ostvariti novi odnos" sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovo je objavljeno dan pre istorijskog sastanka između severnokorejskog lidera Kim Džong-una i Donalda Trampa.

Ovi komentari predstavljaju promenu tona nakon decenija neprijateljstva koje je Severna Koreja gajila prema SAD.

S druge strane, Tramp je rekao da ima „dobar osećaj" u vezi sa dugoočekivanim samitom.

Oba lidera su stigli na razgovore u Singapur, što je prvi susret između američkog predsednika i severnokorejskog lidera.

Tramp je tvitovao u ponedeljak ujutru da se u ovoj azijskoj zemlji „oseća uzbuđenje u vazduhu" pred samit.

Nada se da će ovim susretom započeti proces koji bi na kraju doveo da Kim odustane od nuklearnog oružja. Međutim, očekivanja Severne Koreje nisu toliko jasna.

O čemu se govori u Severnoj Koreji?

Severnokorejski državni mediji uglavnom ne izveštavaju šta lider radi u realnom vremenu, a samit je spomenut samo u prolazu.

Autor fotografije, Reuters

Potpis ispod fotografije,

Kim Džong-una dočekao je ministar spoljnih poslova Singapura Vivijan Balakrišnan

Urednički komentar u dnevnom listu Rodong Sinmun potvrdio je da je Kim otputovao u Singapur da se sretne s Trampom i da će „Severna Koreja ustanoviti novi odnos u skladu s promenljivim zahtevima novog vremena".

Takođe, u uvodniku stoji da se očekuje da će biti „razmenjena suštinska mišljenja" kako bi se „upostavio stalni i mirni režim na korejskom poluostrvu i kako bi se rešili problemi koji utiču na sve, između ostalog i denuklearizacija korejskog poluostrva".

„Iako smo imali neprijateljske odnose s ovom zemljom u prošlosti, naš stav je da ako ova država poštuje našu autonomiju... trudićemo se da postignemo normalizaciju odnosa putem dijaloga", stoji u uvodniku.

Zašto su ovi komentari važni

Analiza: Lora Biker, BBC vesti, Singapur

Amerika je decenijama bila ljuti neprijatelj Severnoj Koreji. U Pjongjangu postoje antiamerički muzeji.

Ipak, ova država sada pokušava da promoviše ideju o razgovorima sa onima koje su nekada opisivali kao „inkarnaciju zla, carstvo đavola". A to čak nije ni najoštriji jezik koji je korišćen na tu temu.

Hajde da izanaliziramo nekoliko najvažnijih tačaka objavljenih u uvodniku u Rodong Sinmunu.

U engleskoj verziji, samit je predstavljen kao šansa da se ostvari „denuklearizacija korejskog poluostrva i reše drugi problemi, što su zahtevi modernog vremena".

„Moderna vremena" su suština. Severna Koreja je provela decenije izgrađujući nuklearni arsenal, uz ogromna odricanja. Kim Džong-un mora da objasni svom narodu zašto je spreman na pregovore.

U novogodišnjem govoru - koji je pokrenuo diplomatski proces - Kim je govorio o potrebi Severne Koreje da izgradi privredu, nakon što je ostvarila cilj i postala nuklearna sila.

Ovaj uvodnik u novinama je važan zašto što otvara put ka mogućnoj promeni u politici države i takođe šalje poruku onima koji prate šta se dešava u Severnoj Koreji - da stvari mogu da budu drugačije.

Šta se dešava sada?

Pripreme za ovaj jedinstveni samit su bile neobične i grozničave. Sastanak ove vrste uglavnom je rezultat nekoliko meseci diplomatskih pregovora.

Autor fotografije, Reuters

Potpis ispod fotografije,

Kim Džong-un se zahvaljuje singapurskom premijeru Li Hsijen Lungu zato što je domaćin samita

Nekoliko detalja dnevnog reda su objavljeni u javnosti.

Južnokorejska novinska agencija Jonhap izveštava da će se visoko pozicionirani diplomati iz obe zemlje sresti u ponedeljak u Singapuru kako bi napravili sporazum koji će predstaviti svojim liderima. Američki predsednik i severnokorejski lider odsedaju u različitim hotelima, koji su blizu jedan drugog, a naći će se u utorak u hotelu u Sentosi, ostrvu popularnom među turistima, koje se nalazi nekoliko stotina metara od obale Singapura.

Šta je prethodilo sastanku?

Odnos između dva lidera u prethodnih 18 meseci može se opisati kao neobičan.

Tokom prve godine vladavine Donalda Trampa, dva lidera su razmenili oštre reči, a Severna Koreja je napravila nekoliko testova balističkih projektila, što je razbesnelo međunarodnu zajednicu.

Američki predsednik zahtevao od Ujedinjenih nacija pooštravanje sankcija Severnoj Koreji, sa čim se Kina, tradicionalni partner ove zemlje složila. Pretio je Severnoj Koreji da je očekuju „vatra i bes", ako Pjongjang nastavi s pretnjama Sjednjenim Američkim Državama. Kim ga je nazvao „mentalno poremećenim" i „senilnim starcem".

Uprkos međunarodnim pravilima, Severna Koreja je izvela šesti nuklearni test u septembru 2017. godine. Ubrzo nakon toga, Kim je objavio da je njegova zemlja postigla cilj i postala nuklearna sila, s projektilima koji mogu da dosegnu američko tlo.

Autor fotografije, Reuters

Potpis ispod fotografije,

Vozilo u kome je navodno Kim Džong-un na ulicama Singapura

Na početku 2018. godine, došlo je to neverovatnog obrta u ovom odnosu. Sve je počelo diplomatskim razgovorima između Južne i Severne Koreje tokom Zimskih olimpijskih igara. Onda je Tramp šokirao ceo svet tako što je prihvatio Kimov poziv da se sastanu.

Šta žele obe strane?

Autor fotografije, EPA

Potpis ispod fotografije,

Donald Tramp stiže u Singapur, nakon kontroverznog samita u Kanadi

Denuklearizacija je bila centralno pitanje u pregovorima pre ovog susreta. Amerika želi da se Severna Koreja odrekne nuklearnog oružja, a očekuje se da će se Severna Koreja tome usprotiviti i nije jasno šta može da traži zauzvrat.

Kim kaže da želi da se se bavi jačanjem severnokorejske privrede, stoga priželjkuje smanjenje sankcija i međunarodne investicije. Pitanje je koje je ustupke spreman da napravi i da li će održati obećanja.

Sjedinjene Države ne očekuju da postignu konačan dogovor u Singapuru. Predsednik Tramp je opisao sastanak kao „priliku da se upozna situacija" i da će on biti „deo dugog procesa".