Tramp-Kim samit: šest neobičnih detalja

Plaže u Severnoj Koreji Image copyright KCNA
Natpis na slici Vojne vežbe na severnokorejskim plažama

Sastanak američkog predsednika Donalda Trampa s severnokorejskim liderom Kim Džong-unom u Singapuru je istorijski događaj, pošto je to prvi put da se predstavnici ove dve države sretnu.

Od istorijskog rukovanja do potpisivanja sporazuma, eksperti su analizirali susret i njegov značaj za buduće odnose Sjedinjenih Američkih Država i Severne Koreje.

Ali dan je doneo i nekoliko čudnih detalja, koji su privukli pažnju.

Reakcije na samit Tramp-Kim

Istorija u stvaranju: Dogovor Trampa i Kima

1. Plaže

Pre nego što je postao predsednik, Donald Tramp je bio biznismen koji se bavio nekretninama.

Ali bilo je iznenađujuće kada je lider SAD spomenuo manje poznatu atrakciju Severne Koreje - njenu obalu.

„Oni (Severna Koreja) imaju sjajne plaže. Svaki put kada gledamo njihove vojne vežbe kada top ispaljuje projektil u okean, pomislim 'Kakav pogled. Ovde bi bilo sjajno napraviti apartmane, zar ne?'" navodno je izjavio novinarima nakon sastanka s Kimom.

Američka vlada trenutno ne preporučuje svojim građanima da putuju u Severnu Koreju i savetuje onima koji se na to odluče da napišu testament pre odlaska.

2. Poziranje

Pre nego što su započeli radni ručak, Tramp je u šali pitao fotografe: „Jel ste snimili dobru fotografiju? Da izgledamo zgodno i mršavo?"

Međutim, izgleda da se ova šala izgubila u prevodu, sudeći po izrazu lica Kim Džong-una.

3. Video

Pre početka pres konferencije američkog predsednika, novinarima je predstavljen neobičan četvorominutni video na korejskom i engleskom, koga je Tramp navodno prikazao Kimu.

Preko napete muzike i upečatljivih slika, dramatični narator se pita: „Da li će ovaj lider odlučiti da njegova zemlja napreduje .... da li će prihvatiti ruku mira i iskusiti do sada neviđen prosperitet? ... Koji put će izabrati?"

„Sastanak predsednika Donalda Trampa i vrhovnog vođe Kim Džong-una biće novo poglavlje u istoriji, novi zrak sunca. Jedan trenutak, jedan izbor. Zajedno ćemo ispisati stranice budućnosti."

4. „Zver"

Nakon završetka razgovora, Tramp je odlučio da pokaže severnokorejskom lideru svoj auto - crnu predsedničku limuzinu poznatu pod imenom „Zver".

Kamere su pratile dvoje lidera u šetnji do automobila i Kim je na kratko pogledao kako vozilo izgleda iznutra.

Image copyright Reuters
Natpis na slici Tramp pokazuje Kim Džong-unu "Zver"

5. Penkala

Penkala koja su prvobitno izneta za potpisivanje dokumenata bila su crna i na njima je bio potpis Donalda Trampa u zlatu.

Image copyright Reuters
Natpis na slici Penkalo sa potpisom Donalda Trampa

Ali u poslednjem momentu, Kimova uticajna sestra Kim Jo-džong, zamenila je penkalo namenjeno severnokorejskom lideru hemijskom olovkom.

Mere bezbednosti za lidera Severne Koreje bile su na visokom nivou, ali nije jasno da li su olovke zamenjene zbog političkih ili bezbednosnih razloga.

6. Suze

I dok je interesovanje za sastanak bilo razumljivo veliko, jedan čovek je bio emotivniji nego većina ljudi.

Bivši košarkaš Denis Rodman, koji je posetio Severnu Koreju pet puta i dva puta učestvovao u Trampovom programu „Selebriti šegrt", bio je vidno preplavljen emocijama dok je govorio o sastanku dva lidera.

Rekao je da je dobio „puno pretnji smrću" zbog održavanja kontakta sa severnokorejskim liderom, takođe je izjavio: „Primio sam sve te udarce na sebe, sve to .... i dalje stojim uspravno."

„Danas je sjajan dan za sve ... baš sam srećan", dodao je.

Više o ovoj priči