Argentina korak bliže legalizaciji abortusa

Pristalice avbortusa slave Image copyright AFP
Natpis na slici Pristalice abortusa nakon što je Donji dom glasao za legalizaciju abortusa u pretežno katoličkoj Argentini

Donji dom argentinskog parlamenta podržao je zakon koji legalizuje abortus do četrnaeste nedelje trudnoće.

Nakon žustre rasprave koja je trajala više od 22 sata, 129 članova donjeg doma je glasalo za, 125 protiv, a jedan je bio uzdržan.

O zakonu sada odlučuje Senat.

Predsednik Maurisio Makri koji se snažno protivi zakonu rekao je da neće staviti veto na zakon ukoliko prođe oba dome parlamenta.

Image copyright AFP
Natpis na slici Brojne Argentinke zalažu se za dozvoljen abortus

Preokret u poslednjem trenutku

Abortus je trenutno nelegalan u Argentini, osim u slučajevima silovanja ili kada je trudnoća opasna po život majke. Žene koje žele abortus moraju da se prijave i dobiju dozvolu za koju kritičari kažu da nepotrebno odlaže interveciju.

Tri sata pre glasanja, izgledalo je da je većina poslanika protiv zakona. Onda su na Tviteru počeli da objavljuju da su se predomislili i da će ipak glasati „za".

Objave na Tviteru ohrabrile su malobrojne potištene pristalice novog zakona.

Deo pristalica je noć proveo protestujući uispred zgrade parlamenta u Buenos Ajresu.

Drame je bilo i kada su stigli rezultati glasanja. Monitor je najpre pokazao da je za zakon glasao 131, a da je 123 bilo protiv. Međutim, dvoje poslanika je odmah doviknulo da njihvi glasovi nisu ubeleženi kako treba.

Image copyright AFP
Natpis na slici Aktivistkinje za borbu na pravo na abortus

„Nevina krv"

Glasanje u gornjem argentinskog parlamenta očekuje se u septembru.

Stručnjaci očekuju da će bitka biti u gornjem domu biti žutra.

Aktivistkinje za ženska prava najavljuju da će nastaviti da se bore za legalizaciju.

One upozoravaju da su žene trenutno izložene ogromnim rizicima po zdravlje, a rizikuju i živote kada su primorane da se podvrgnu nelegalnim abortusima.

Deo učesnika debate o abortusima kaže da su zbog rizika po zdravlje žena promenili mišljenje - iako se i dalje protive abortusima, smatraju da ženama ipak treba obezbediti prisup bezbednim i legalnim abortusima.

Nisu svi promenili mišljenje. Jedan od poslanike Radikalne civlne unije pozvao je kolege da glasaju protiv novog zakona.

„Pravimo zakon od nevine krvi", rekao je.