Kanada legalizovala rekreativnu upotrebu marihuanu

Jedan Kanađanka maše zastavom sa listom marihuane umesto hrastovog Image copyright AFP/Getty
Natpis na slici Senat je usvojio zakon, sa 52 glasa za i 29 protiv

Od septembra, Kanađani će moći legalno da kupuju i konzumiraju kanabis nakon što je parlament ove zemlje usvojio zakon kojim se odobrava rekreativna upotreba marihuane.

Kanada je tako postala druga zemlja na svetu - posle Urugvaja - koja je legalizovala korišćenje kanabisa.

Senat ove zemlje je većinom glasova - 52 za i 29 protiv - usvojio zakon koji, između ostalog, navodi kako se kontroliše i reguliše uzgajanje, distribucija i prodaja kanabisa.

Posedovanje kanabisa se smatralo kriminalnim delom u Kanadi od 1923. godine, ali je medicinska upotreba marihuance legalna od 2001.

Posle usvajanja zakona, vlada će odrediti zvaničan datum kada će stupiti na snagu.

Premijer Džastin Trudo je tvitovao da je do sada „našoj deci bilo prelako da nabave marihuanu - a za kriminalce da ubiru zaradu."

Međutim, neke grupe su se suprotstavile novom zakonu, poput opozicionih konzervativaca i starosedelačkih organizacija koje su izrazile zabrinutost zbog ovog poteza vlasti.

Očekuje se da će vlada dati uputstva provincijama i teritorijama, kao i opštinama, osam do 12 nedelja da organizuju tržište.

Vremenski raspored će takođe omogućiti industriji i policiji da se pripreme za nove zakonske obaveze.

Podaci pokazuju da su Kanađani 2015. godine potrošili oko 4.5 milijarde dolara na kanabis - otprilike onoliko koliko su trošili na vino.

Reprodukovanje multimedijskog sadržaja na vašem uređaju nije podržano
Media captionU susret legalizaciji marihuane u Kanadi, BBC posećuje najveću farmu kanabisa na svetu.

Kako će funkcionisati slobodna upotreba marihuane u Kanadi?

Najverovatnije će od sredine septembra Kanađani moći da kupuju kanabis i ulje od kanabisa koje će uzgajati licencirani proizvođači na različitim, odobrenim lokacijama.

Kanađani širom zemlje će takođe moći da naruče marihuanu i preko interneta, od proizvođača koji imaju savezne licence, ali i da uzgajaju do četiri biljke kod kuće.

Odrasli će moći da poseduju do 30 grama osušene marihuane na javnom mestu.

Jestivi proizvodi, kao i hrana sa dodatkom marihuane, neće odmah biti u prodaji, već najkasnije godinu dana od stupanja zakona na snagu. Ovo odlaganje je prilika za vlasti da odrede posebnu regulativu za takve proizvode.

Mlađi od 18 godina - u nekim provincijama je granica postavljena na 19 - neće moći da kupuju kanabis.

Kanadske provincije će same odlučivati kako će se i gde kanabis prodavati. Takođe će moći i da postavljaju druga ograničenja - poput mesta gde će moći da se puši marihuana.

Ipak, savezna vlada je ta koja postavlja pravila za oblik pakovanja i jasna zdravstvena upozorenja. Takođe će uvesti ograničenja za reklamiranje, naročito za reklame usmerene ka mladim ljudima, uz učešće slavnih ličnosti, poznatih likova iz popularne kulture ili životinja.

Šta će ostati zabranjeno?

Nije dozvoljeno posedovati više od 30 grama kanabisa, gajiti više od četiri biljke po domaćinstvu ili kupovati od nelicenciranog dilera.

Image copyright Press Association
Natpis na slici I dalje će postojati ograničenja za korišćenje marihuane

Kazne će biti izuzetno stroge. Onaj ko bi prodavao drogu maloletniku, može da bude kažnjen zatvorom do 14 godina.

Tokom rasprava o zakonu, čule su se kritike da su kazne prestroge i oštrije od onih kojim se kažnjavaju osobe koje prodaju alkohol maloletnicima.

Kakva su pravila širom sveta?

Kanabis je zabranjen u većini zemalja, ali su poslednjih godina brojne države dekriminalizovale korišćenje, kao i upotrebu marihuane u medicinske svrhe - u 14 evropskih zemalja, Izraelu, Argentini, Portoriku, Panami, Turskoj, Zambiji i Zimbabveu.

U Americi je medicinska upotreba dozvoljena u 29 država i distriktu Kolumbija - a devet od ovih država su legalizovale i medicinsku i ličnu upotrebu.

Španija, Holandija, Portugalija, Slovenija, Jamajka, Čile, Peru, Kolumbija, Ekvador, Luksemburg i neki delovi Indije su među zemljama koje su dekriminalizovale korišćenje marihuane u lične svrhe.

Image copyright AFP/Getty
Natpis na slici Pravila o uzgajanju i prodaji će se razlikovati od provincije do provincije

Da li se neko protivio?

Nisu svi pozdravili novi zakon. Vođa konzervativaca Endru Šir izjavio je da će na ovaj način biti normalizovano korišćenje marihuane koja će biti mnogo pristupačnija.

Leo Husakos, konzervativni senator iz Kvebeka, tvitovao je da smatra da će zakon biti „katastrofalan za sve nove generacije Kanađana."

Posebnu zabrinutost je izazvala, prema nekima, niska starosna granica, 18 umesto 25, kao što je to preporučivalo i posebno vladino telo. Protivnici takođe dovode u pitanje i mogući uticaj na zdravlje,

Organizacije koje okupljaju starosedeoce i političari koji ih zastupaju izrazili su zabrinutost da ove zajednice nisu bile dovoljno konsultovane pre glasanja.

Ministarka za starosedelačka pitanja Džejn Filipot i ministarka zdravlja Džinet Petipas Tejlor su u junu morale da pišu predsedavajućem komiteta za starosedelačka pitanja Senata, obećavši da će parlament ispitati njihove brige, i na taj način je izbegnuto odlaganje zakona.

Zašto je Kanada baš sada usvojila ovaj zakon?

Ovaj zakon i prateće procedure su deo obećanja kanadskog premijera Trudoa tokom kampanje 2015. godine.

Trudo je tada tvrdio da su kanadski zakoni, stari skoro čitav vek, kojima je kriminalizovana upotreba kanabisa, neefikasni, pošto Kanađani spadaju među najveće uživaoce marihuane na svetu.

Brojna istraživanja su pokazala da većina Kanađana podržava ovakav zakon.

Odluka o legalizaciji rekreativne upotrebe marihuane u Kanadi deo je svetskog trenda kojim se ova droga dekriminalizuje.

Povezane teme

Više o ovoj priči