Koko, ženka gorile koja je govorila znakovnim jezikom, više nije sa nama

Arhivska fotografija Frensin Peterson (levo) sa gorilom Koko i Džun Monro, prevoditeljkom za gluve (desno).
Potpis ispod fotografije,

Instruktori su obučili Koko da koristi jednu verziju američkog znakovnog jezika

Gorila Koko, koja je, kako se tvrdi, mogla da pokaže šta misli i oseća koristeći više od 1,000 znakova rukama, umrla je u Kaliforniji u 46. godini.

Instruktori su je podučili jednoj od verzija američkog znakovnog govora i pokazali da ih je koristila da pokaže svoje misli i osećanja.

Psihiloškinja za životinje Fransin Paterson je dokumentovala sve što je ova ženka gorile mogla da izvede, uključujući i to da je razumevala i neke reči na engleskom jeziku.

Usvojila je nekoliko kućnih ljubimaca kojima je davala imena, među njima i mače koje je zvala Ol Bol (Loptica).

„Koko, gorila poznata po izuzetnom korišćenju znakovnog jezika i kao glavna ambasadorka svoje ugrožene vrste - preminula je u sredu ujutru u snu u 46. godini", piše u saopštenju Fondacije za gorile.

„Koko je obeležila i dirnula živote miliona kao ambasadorka za sve gorile i ikona komunikacije i empatije među vrstama. Bila je voljena i svima će nedostajati."

Ova ženka, čiji je koeficijent inteligencije bio između 75 i 95, mogla je da razume oko 2,000 reči govornog engleskog jezika. Prosečan koeficijent inteligencije ljudi na brojnim testovima je 100, a većina dostiže rezultate između 85 i 115.

Koko je rođena u Zoološkom vrtu u San Francisku 1971. Dr Paterson je počela da radi sa njom već sledeće godine i naučila je znakovnom jeziku, saopštila je fondacija.

Međutim, neki naučnici su doveli u sumnju raspon komunikativnih veština ove gorile.

Bez obzira na sumnje, Koko je bila zvezda brojnih dokumentaraca, a njene slike krasile su brojne naslovnice, među njima i magazina Nacionalna geografija.

Poopularnost je stekla i velikom brigom koju je pokazivala prema mačkama.

Njeno omiljeno bezrepo mače Ol Bol pobeglo je iz vrta 1984. godine. Kada je otkriveno da su ga pregazila kola, dr Paterson je pisala da je Koko pokazala tugu i žalost.

Koko je veći deo života provela u skloništu Fondacije za gorile u Kaliforniji.

Snimljena je i kako se druži sa pokojnim glumcem Robinom Vilijamsom 2001. godine.