Svetsko prvenstvo 2018: Kako (ne) treba slaviti gol

Ronaldo slavi

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Ne sme da se skida majica tokom utakmice

Zamislite ovu scenu: u toku su ključni trenuci utakmice na Svetskom prvenstvu i rezultat je izjednačen. Dobili ste loptu i šutnuli ste preko golmanove glave i lopta je ušla u gornji ugao mreže. Šta radite posle toga?

Neki će se zatrčati do linije i proslaviti gol dramatičnim padanjem na kolena. Igrači koji su skloni akrobacijama napraviće salto u vazduhu.

Ali za mnoge druge sam trenutak čiste sreće može da dovede to neobičnih načina proslavljanja koje privuku pažnju sudije ili ako je slučaj ozbiljniji, Fife.

To se desilo u slučaju švajvarskih strelaca Granita Džake i Džerdana Šaćirija, koji su kažnjeni zbog načina na koji su proslavili davanje gola u utakmici sa Srbijom, koja se završila rezultatom 2:1.

Oba igrača su Albanci iz bivše Jugoslavije, gde su sukobi na Kosovu doveli do NATO intervencije 1999. godine.

Pošto su postigli gol, ruke su postavili u oblik dvoglavog orla s albanske zastave, što su mnogi srpski navijači protumačili kao provokaciju.

Autor fotografije, EPA

Potpis ispod fotografije,

Albanski igrači u švajcarskoj reprezentaciji proslavili su uspeh pokazivanjem simbola orla publici

Fifa je novčano kaznila Džaku i Šaćirija sa 10.000 švajcarskih franaka i njihovog kolegu Lihtštajnera sa 5.000 franaka zbog nesportskog ponašanja.

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza i trener srpske reprezentacije Mladen Krstajić su takođe kažnjeni sa 5.000 švajcarskih franaka zbog komentara nakon poraza.

Kokeza je u intervju za BBC optužio Fifu za pristrasnost.

Fudbalski savez Srbije je kažnjen sa 54.000 švajcarskih franaka zbog ponašanja tokom utakmice, konkretno bacanja predmeta na teren i nošenja uvredljivih transparenata.

Da li postoje pravila kada se proslavlja gol? Kako nadležni treba da reaguju kada se pretera u proslavi?

Dok su igrači slobodni da na sebi imaju zastave ili simbole svoje nacije - Šaćiri ima švajcarsku zastavu na jednoj kopački, a kosovsku na drugoj - postoji pravilo koje zabranjuje „provociranje publike".

Fifin disciplinski pravilnik jasno navodi da „onaj ko provocira publiku tokom utakmice biće suspendovan dve naredne utakmice i kažnjen s minimum 5.000 franaka".

Međunarodna fudbalska asocijacija takođe navodi da igrač mora da dobije žuti karton zbog „uvredljivog i provokativnog ponašanja".

Na kraju, Džaka i Šaćiri su kažnjeni isključivo zbog „nesportskog ponašanja". Nisu dobili zabranu igranja, ali moraće da plate novčanu kaznu.

Politička kazna

Iako nijedan igrač nikada nije dobio zabranu igranja na Svetskom prvenstvu zbog svog ponašanja, u klupskom fudbalu različite politički motivisane akcije su dovele do disciplinske akcije i izbacivanja iz tima.

Autor fotografije, Michael Cooper/Allsport

Potpis ispod fotografije,

Robi Fauler se solidariše s lučkim radnicima

Napadač Liverpula Robi Fauler 1997. godine pokazao je podršku radnicima gradske luke, postizanja gola u utakmici protiv norveškog time SK Bran.

Podigao je majicu, a na njegovoj potkošulji je pisalo „500 radnika luke u Liverpulu otpušteno od 1995". Ovaj igrač, koji će postati jedan od najboljih strelaca u Liverpulu - kažnjen je s 900 funti zbog ovog natpisa.

U pravilima jasno stoji da „igrači ne smeju da pokazuju majice koje nose ispod dresa, a na kojima su političke poruke ili slike."

Nedavnog je francuski napadač Vest Bromvič Albiona Nikolas Anelka kažnjen zato što je proslavio gol protiv Vesthema pokretom nazvanom „quenelle", koji se opisuje kao izvrnuti nacistički pozdrav.

Anelka je rekao da je to uradio kao znak podrške francuskom komičaru Djudonu M'bali M'bali, koji je proslavio ovaj pokret i zbog toga je optužen za antisemitizam.

Zabranjeno mu je da igra pet utakmica i morao je da plati 80.000 funti, a zatim ga je matični klub otpustio.

Autor fotografije, AFP

Potpis ispod fotografije,

Pokret „quenelle" zbog koga je Nikolas Anelka kažnjen

Pravila, pravila

Na kraju, politički potezi najčešće znače nevolju za igrače. Ali neki od kreativnijih načina slavljenja gola na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu su privukli pažnju, iako su se igrači držali Fifinih pravila.

Ovo telo navodi da „igrači mogu da slave kada se postigle gol, ali da ta proslava ne sme da bude preterana". Takođe u pravilniku piše da „koreografije kao način slavlja nisu poželjne, jer se time gubi vreme."

Uprkos tome, igrači su retko kažnjeni zbog koreografija. U nedelju, ples kolumbijskih reprezentativaca je slavljen na društvenim medijima, posle rezultata 3:0 u utakmici sa Poljskom. .

Engleski vezni igrač Džesi Lingard je takođe bio maštovit u proslavi gola na utakmici protiv Paname, jer ga je inspirisala kompjuterska igrica Fortnajt.

Njegov ples je inspirisan igricom, koju navodno svi igrački engleskog tima vole.

Autor fotografije, Reuters

Potpis ispod fotografije,

Džesi Lingard inspirisao se plesom iz igrice Fortnajt

Oba ova slavlja su uokviru Fifinih pravila, koje navode da igrač mora da bude upozoren zbog:

  • Penjanja na ogradu ili prilaženja gledaocima, na način na koji se ugrožava njihova bezbednost
  • Provokativnih ili uvredljivih pokreta
  • Pokrivanja glave ili lica maskom ili sličnim predmetom
  • Skidanja majice ili pokrivanja lica majicom

Radosni fudbaleri koji poštuju ova pravila, mogu da izraze sreću kako god žele.

Jedna teorija se proširila društvenim medijima nakon izjednačenog rezultata u utakmici između Španije i Portugalije, kao i pobede Engleske nad Panamom, da jedan igrač mora da ostane na terenu, dok drugi slave, jer u suprotnom protivnički tim izvodi slobodan udarac.

Nakon video klipa u kojima portugalski igrač Žoze Fonte i engleski kolega Kiran Tripijer stoje na terenu, dok njihovi saigrači slave.

Ali ovo nije tačno, jer su Fifina pravila jasna: „za svaki slobodan udarac, svi igrači, sem onoga koji izvodi slobodan udarac moraju da budu na svojoj polovini terena".

Igrači onda mogu da se opuste, ako znaju da, bez obzira na način proslave pogotka, mogu da se vesele sa celim timom.