Nemačka: Ministarka smatra da burkini treba dozvoliti u školama

Žena u burkiniju na plaži u Nici, Francuska, 2016.

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Nemačka ministarka smatra da burkini mogu da pomognu devojčicama da se uklope

Nemačka ministarka za pitanja porodice podržava nošenje burkinija u školama, jer smatra da kupaći kostim devojčicama muslimankama pomaže da se uklope.

Početkom juna, škola u zapadnoj Nemačkoj započela je debatu kada je dozvolila devojčicama, koje inače nisu želele da pohađaju časove plivanja, da nose burkini.

Burkini je kontroverzna tema širom Evrope.

Francuski grad Kan morao je da plati kaznu koju je ranije naplatio ženi koja je nosila burkini.

Kontroverza u Nemačkoj je počela kada je pomenuta škola kupila 20 burkinija koje su donirali privatni darodavci, piše nemačka štampa.

Od tada, petnaest devojčica, koje inače nisu htele da pohađaju časove plivanja, namenjene i devojčicama i dečacima, redovno pliva noseći kupaće kostime koji pokrivaju sve osim lica, šaka i stopala.

Odluka ove škole izazvala je bes konzervativnih zakonodavaca u Nemačkoj, zemlji koja je u poslednjih nekoliko godina primila više od milion izbeglica.

Džulija Kleker iz Merkelove Hrišćansko-demokratske unije Nemačke kaže da je odluka o burkiniju „zacementirala diskriminatorno razumevanje uloge žene na mestu na kome bi decu trebalo učiti poptpuno suprotnim vrednostima".

Međutim, ministarka zadužena za pitanja porodice iz partije socijaldemokrata ima drugačiji stav.

„Najvažnija je dobrodit te dece i mogućnost da svi učestvuju na časovima plivanja".

Ona je jasno stavila do znanja da smatra da je sasvim opravdano da škole dozvole nošenje burkinija učenicama.

U Francuskoj je sud nedavno presudio da je kazna od 11 evra koju je grad Kan naplatio ženi koja je nosila burkini suprotna zakonu.

To se desilo u jeku sličnih incidenata, među kojima je bio i napad u Nici.

Francuska je tada uvela kontoverznu zabranu burkinija, koja je kasnije ukinuta u morskim odmaralištima nakon što je sud preokrenuo odluku o legalnosti zabrane.

Nemačka ministarka za pitanja porodice podržava nošenje burkinija u školama, jer smatra da kupaći kostim devojčicama muslimankama pomaže da se uklope.