Konačno pobedio: Ko je novi meksički predsednik Manuel Lopez Obrador

  • BBC Monitoring Majami
  • Svet očima medija
Andres Manuel Lopez Obrador u Meksiko Sitiju, 1. jul 2018

Autor fotografije, AFP

Potpis ispod fotografije,

Andres Manuel Lopez Obrador u Meksiko Sitiju, 1. jul 2018

Bivši gradonačelnik Meksiko Sitija, levičar Andres Manuel Lopez Obrador, obećao je ništa manje nego da će „radikalno transformisati" državu i „iskoreniti korupciju".

Lopez Obrador, u javnosti pozna po nadimku „Amlo", po početnim slovima imena, postao je predsednik iz trećeg pokušaja, a sada mora da sprovede obećanja u dela.

Ovaj sedokosi, šezdesečetvorogodišnji veteran političke scene je tokom kampanje vodio u anketama i privukao mase žestokim populističkim govorima.

Kampanju su obeležile optužbe za korupciju i međusobni obračuni narko-kartela.

Obećana obnova

Novoizabrani predsednik predvodi kolaliciju tri stranke na čelu sa levičarksim Nacionalnim pokretom za regeneraciju koga je osnovao pre četiri godine.

Njegovi protivnici tvrde da levičarski stavovi Lopez Obradora prete da pretvore Meksiko u „novu Venecuelu".

Oni upozoravaju da bi Obrador, koji deli autoritarni pristup i sklonost ekskproprijaciji sa pokojnim predsednikom Venecuele Hugom Čavezom, može da uništi meksičku privredu kao što je Čavez uništio venecuelansku.

Lopez Obrador odbacuje poređenja sa venecuelanskim liderima i obećava da neće vršiti ekskproprijacije i da nakon isteka mandata neće tražiti reizbor.

On je, međutim, najavio da će preispiati ugovore koje je državna naftna kompanija Pemeks sklopila sa privatnim firmama za vreme vladavine njegovog prethodnika Enrike Penja Njeta kako bi ustanovio da li su rezultat korupcije.

Njegova obećanja o obnovi dobro su odjeknula među biračima kojima je dosta korupcije, sveprisutnog kriminala i bede. Lopez Obrador jr obećao privredni rast, radna mesta i programe socijalnog razvoja.

„Sprovešćemo mirnu transformaciju, plansku ali duboku, pa čak i radikalnu, jer reč „radikalno" potiče iz latinske reči za „koren", i to je taačno to... iskorenićemo korumpirani režim", rekao je tokom kampanje.

Protiv „mafije moćnika"

Predstavljajući se kao anisistemski kandidat, Lopez Obrador je svoje najžešće kritike uputio na račun „mafije moćnika" za koju tvrdi da već decenijama upravlja Meksikom.

Planira da poveća školarine za mlade Meksikance i socijalnu pomoć za starije osobe.

Nakon razmene teških reči sa istaknutim biznismenimaa, koje je optužio da se ponašaju „kao da je Meksiko njihov", novi predsednik im je ponudio ruku pomirenja i „dobre odnose" sa privatnim sektorom.

Okončanje narko ratova

Levičarski kandidat je obežao da će „postići mir i okončati rat" u vreme rekordnog broja ubistava zbog međusobnih obračuna narko kartela.

Iako je obećao da neće nastaviti sa strategijom oslonca na vojsku u „ratu protiv droge" koji su vodili njegovi prethodnici Enrike Penja Njeto i Felipe Kalderon, Lopez Obrador još nije obznanio sopstvenu bezbednosnu strategiju.

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Nasilje je u Meksiku eksplodiralo 2017, dostigavši stopu zabeleženu 2011

Njegova najava da bi kriminalcima mogla biti ponuđena amnestija naišla je na oštre kritike.

Nasuprot Trampu

Suočen sa neprijateljskim izjavama američkog predsednika Donalda Trampa na račun Meksika i Meksikanaca, Lopez Obrador je zauzeo stav prkosnog ponosa.

Rekao je da neće dozvoliti da Meksiko postane Trampov „bokserski džak", ali je dodao da želi „prijateljstvo" i „uzajamno poštovanje" sa severnim susedom, i da ne želi carinski rat..

On je, međutim, nazvao Trampovu politiku prema imigrantima „neodgovornom" i „rasističkom".

Ceo život u politici

Rođen kao sin bakalina 13. novembra 1953 u seoskoj zajednici Tepatitan u južnoj držvvi Tabasko, Lopez Obrador je počeo političku karijeru u Instiucionalnoj revolucionarnoj partiji (PRI), koja je decenijama vladala Meksikom.

Kada se 1986. razočarao u PRI, pridružio se ocepljenom pokretu Demokratska struja, koji je kasnije prerastao u levičarsku Stranku demokratske revolucije (PRD).

Dvehiljadite je kao kandidat PRD izabran za gradonačelnika Meksiko Sitija.

Autor fotografije, Reuters

Potpis ispod fotografije,

Pristalica Obradora nosi lutku sa likom novog predsednika

Tokom mandata na čelu prestonice, Lopez Obrador je ostao upamćen po programu socijalne pomoći za stare i pokušaju da u saradnji sa biznismenom Karlosom Foksom obnovi centar grada.

Za predsednika se prvi put kandidovao 2006. i izgubio od Kalderona sa najmanjom razlikom u istoriji Meksika - svega 0, 56 odsto.

Lopez Obrador je objavio izbornu prevaru i pozvao pristalice na protest. Oni su mesecima blokirali saobraćaj u Meksiko Sitiju.

Ponovo se kandiddovao 2016 i izgubio od Penja Njete.

Ovaj put je pobedio.