Ministar za Bregzit Dejvid Dejvis dao ostavku

Dejvid Dejvis Image copyright Reuters
Natpis na slici Dejvid Dejvis je postavljen za ministra 2016.

Britanski ministar za Bregzit Dejvid Dejvis, koji je vodio pregovore sa Evropskom unijom,sinoć je istupio iz vlade.

Dejvis je u pismu premijerki Mej napisao da njen plan za Bregzit, koga je vlada u petak podržala, „u najboljem slučaju dovodi zemlju u slabu pregovaračku poziciju".

Mej je odgovorila da se ne slaže sa tom ocenom, ali mu se zahvalila na saradnji.

Dejvis je u pismu naveo da „tekući politički i taktički trend smanjuje verovatnoću da će Britanija napustiti carinsku uniju i zajedničko evropsko tržište" i upozorio da će takav pristup „samo dovesti do daljih ustupaka Briselu".

„U najboljem slučaju, ova strategija će nas dovesti u slabu pregovaračku poziciju, koju najverovatnije nećemo moći da popravimo", napisao je Dejvis, koji je na dužnost ministra postavljen 2016.

Mej mu je odgovorila da se „ne slaže sa takvom ocenom politike koju je vlada usvojila u petak".

Rekla je da joj je „žao" zbog ostavke, ali da mu se "toplo zahvaljuje na svemu što je uradio... na oblikovanju strategije izlaska iz EU".

"Apsolutni haos"

Konzervativni poslanik Piter Boun je pozdravio Dejvisovu ostavku kao „principijelan i hrabar čin" i dodao da je "premijerkin plan za Bregzit, koji je to samo po imenu, neprihvatljiv".

Lider laburista Džeremi Korbin je rekao da premijerka "nije u stanju da sprovede Bregzit", dok je njegov kolega, predednik laburista Ian Leveri ocenio da je zavladao „apsolutni haos" i da je premijerka „ostala bez autoriteta".

Analitičari procenjuju da Dejvis, koji se zalagao za oštar pristup u pregovorima sa EU, nije mogao da zadrži poziciju nakon što se Mej odlučila za "mekšu" varijantu, u kojoj bi Britanija ostala u carinskoj uniji.

Dejvisa je zamenio, Dominik Rab, trenutno ministar za stambena pitanja.

Više o ovoj priči