Tereza Mej sazvala sednicu vlade usred krize povodom Bregzita

Kabinet u julu 2017 Image copyright PA
Natpis na slici Kabinet Tereze Mej u julu u odnosu na sastav od pre godinu dana

Tereza Mej predsedava svojom novim vladom dan nakon niza ostavki zbog strategije u vezi sa Bregzitom koja je dovela njenu vladu u krizu.

Mej je prinuđena da sprovede rekonstrukciju svog najbližeg tima, pošto su ministar spoljnih poslova Boris Džonson i ministar za Bregzit David Dejvis podneli ostavke.

Premijerka je upozorila Torijevce da se moraju udružiti ili suočiti sa mogućnošću da vođa laburista Džeremi Korbin dođe na vlast.

Džeremi Hant, koji je zamenio Džonsona na mestu ministra spoljnih poslova, rekao je da će stajati iza nje „čvrsto i odlučno".

Boris Džonson podneo ostavku zbog Bregzita

Soros protiv Bregzita: EU „u krizi”

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Džeremi Hant zameniće Borisa Džonsona na mestu ministra spoljnih poslova

Velika Britanija bi trebalo da napusti Evropsku uniju 29. marta 2019. ali dve strane tek treba da se dogovore oko trgovinskih odnosa između Britanije i EU nakon Bregzita.

Za kašnjenje su delimično krive duboke nesuglasice unutar Konzervativne partije o tome kako Bregzit uopšte trebalo da izgleda.

Suštinska neslaganja postoje u vezi s tim koliko Velika Britanija treba da poštuje poslovne interese različitih lokalnih kompanija, tako što će napraviti kompromisno rešenje u vezi sa ukdanjem slobodnog protoka ljudi, napuštanjem nadležnosti Evropskog suda pravde i stvaranjem sopstvene trgovinske politike u okviru koje će Velika Britanija sklapati sama trgovinske dogovore.

Zašto su Džonson i Dejvis dali ostavke

Prošlog petka na sastanku u svom sedištu u Čekersu, Tereza Mej je posredovala "kolektivnim" dogovorom o predlozima za buduće odnose između EU i Velike Britanije.

Međutim, Boris Džonson, koji je podneo ostavku, nakon što je to učinio sekretar Bregzita David Dejvis i nekoliko nižih činovnika, optužili su Mej da traži "polu-Bregzit".

Ministar za Bregzit dao ostavku

Kako će Britanija izaći iz EU

U svom pismu ostavke, naveo je da "san o Bregzitu umire, ugušen nepotrebnim nedostatkom samopouzdanja".

Dejvis, koji je dosada predvodio pregovore o Bregzitu, rekao je da se ne slaže s predlozima premijerke, pa je samim tim pogrešna osoba za pregovaranje.

Takođe je izjavio kako je Velika Britanija "previše popustljiva" u pregovorima s Evropskom unijom.

Kakva je sada pozicija Tereze Mej?

Mej se kasnije suočila s kritikama na sastanku odbora, zbog glasina da su blizu dobijanja 48 potrebnih potpisa za pokretanje izglasavanja nepoverenja liderki partije.

Ona je rekla svojim kritičarima da je alternativa laburistička vlada, sa Džeremijem Korbinom kao premijerom.

Pomoćnik političkog urednika BBC Norman Smit smatra da zagorvornici Bregzita nisu zadovoljni sa planom iz Čekersa i da je njihov cilj da se plan izmeni, a ne da izbace Mejevu iz igre.

"Postoji iskren zamor i užasnutost u samoj pomisli na još više nestabilnosti, nemira i potresa među liderima zemlje", rekao je on za BBC.

"Jednostavno ne mislim da treba potceniti izdržljivost Mejeve - pogledajte oko njenog stola u kabinetu, tamo su bukvalno ranjenici, a ona je još uvek na svom mestu".

"Da, njen položaj je izuzetno ranjiv, ali je daleko od toga da je igra završena."

Novi sastav kabineta

Tim za pregovore s EU predvodiće Dominik Rab, koji je učestvovao u kampanji za odlazak iz EU i na ovu poziciju je došao s mesta ministra za stanovanje.

Hant koji je bio ministar zdravlja prethodih šest godina zagovarao je ostanak na referednumu 2016. Kaže da je promenio mišljenje u međuvremenu.

Image copyright Reuters
Natpis na slici Dominik Rab predvodiće pregovore s EU

Ali njegovo postavljenje znači da četiri najvažnije funkcije u državi - premijerka, ministar finansija, ministar spoljnih poslova i ministar unutrašnjih poslova imaju ljudi koji su glasali za ostanak u EU.

Šta ovo znači za Bregzit?

Velika Britanija i Evropska unija pregovaraju o uslovima Bregzita više od godinu dana i nadaju se da će postići uopšteni dogovor o budućim odnosima u oktobru.

Cilj okupljanja u Čekersu je bio dogovor o poziciji Velike Britanije, posle dve godine diskusija, ali ostavke koje su usledile dovode dogovor u pitanje.

Nestabilnost u Velikoj Britaniji javila se pre nego što je plan predstavljen Evropskoj uniji, čije članice će možda biti nezadovoljne britanskom „izbirljivošću".

Drugi element dogovora postignutog u petak je bilo ubrzavanje priprema Velike Britanije da napusti EU i bez dogovora o Bregzitu u martu sledeće godine.

Poslanica iz redova laburista i zagovornica ostanka u EU, Čuka Umuna izjavila je da drama koja se odigrala u ponedeljak mora da se završi. „Ova drama je prošla od sapunske opere do komedije, a bilo bi smešno da nije u pitanju proces koji će imati uticaj na stotine hiljada poslova."

Više o ovoj priči