Grčka naredila "proterivanje ruskih diplomata"

Grčki premijer Aleksis Cipras i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku. Image copyright Getty Images
Natpis na slici Grčki premijer Aleksis Cipras i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov održavali su dobre odnose.

Grčka je naredila proterivanje dvoje ruskih diplomata i zabranila ulazak za još dvoje zbog navodnog ugrožavanja nacionalne bezbednosti, prenose grčki mediji.

Grčka vlada optužila je ruske zvaničnike da su hteli da pribave osetljive informacije i distribuiraju ih dalje.

Rusija je u sredu objavila da će odgovoriti na isti način - proterivanjem dvojice grčkih diplomata, navode mediji.

To predstavlja redak pad u diplomatskim odnosima između Atine i Moskve, među kojima je decenijama postojala bliska veza.

Srbija i Britanija - odlučan korak u stranu

SAD proteruju 60 ruskih diplomata

Rusija proterala 60 američkih diplomata

Grčka se na taj potez odlučila usred tvrdnji da su ruske diplomate bile umešane u pokušaje pribavljanja materijala koji bi mogao da bude iskorišćen za podmićivanje grčkih zvaničnika, piše atinski Katimerini.

Jedan od diplomata koji će biti proteran identifikovan je kao zvaničnik ruske ambasade Viktor Jakovljev, navodi Katimerini, pozivajući se na visoke diplomatske izvore.

Takođe, Katimerini u tekstu optužuje Rusiju da je na neki način pokušala da se meša u osetljiva državna pitanja, naročito problem imena Makedonije.

Prošlog meseca Makedonija i Grčka okončale su spor koji je trajao 27 godina tako što je bivša zemlja SFRJ dobila ime Republika Severna Makedonija.

U odgovoru na potez Grčke portparol ruskog ministarstva inostranih poslova rekao je za AFP da će Rusija preduzeti recipročne mere, „kao što to inače radi u ovakvim situacijama".

Atina je do sada pažljivo čuvala bliske odnose sa Moskvom, a navodno se na ovaj neuobičajen potez odlučila usred pokušaja Moskve da poveća svoj uticaj u Grčkoj.

Međutim, izvor iz diplomatskih krugova na koji se Katimerini poziva dodaje da Grčka i dalje želi da održi dobre odnose sa Rusijom.

Image copyright Reuters
Natpis na slici Trovanje Julije Skripalj i njenog oca pokrenulo je "diplomatski rat"

Ruske diplomate proterane su u martu iz više od 25 zemalja nakon što su se lideri Evropske unije saglasili da je „vrlo verovatno da je Rusija odgovorna za napad nervnim agensom u Velikoj Britaniji".

Međutim, Grčka tada to nije uradila.

Grčki premijer Aleksis Cipras ranije je izjavio da želi da „izrazi solidarnost" sa Velikom Britanijom, ali da „Grčka mora da bude postupa odgovorno".

Bivši ruski špijun Sergaj Skripalj i njegova ćerka Julija pronađeni su bez svesti na klupi u Solzberiju 4. marta, nakon što su navodno bili izloženi nervnim agensom „novičok".

Bivši špijun Skripalj pušten iz bolnice

Julija Skripalj: Ne želim pomoć Rusije

Još dvoje Britanaca je nešto kasnije takođe otrovano nervnim agensom, od čega je jedna osoba preminula.

Britanska vlada navodi da je nervni agens koji je korišćen u napadu na Skripalja bio onog tipa koji je Rusija razvijala, ali ruske vlasti negiraju bilo kakvu umešanost.

Povezane teme

Više o ovoj priči