Radnici Fijata u Italiji štrajkuju zbog Ronalda

Kristijano Ronaldo

Autor fotografije, AFP

Radnici Fijat Krajsler fabrike u Italiji započeli su štrajk nakon što je glavni investitor u kompaniji odlučio da plati 112 miliona evra za dovođenje fudbalera Kristijana Ronalda u Juventus.

Fudbalski klub i fabriku koja proizvodi automobile kontroliše porodica Anjeli kroz svoju holding kompaniju.

Članovi najvećeg sindikata u Italiji (Unione Sindicale di Base - USB) smatraju zbog ove odluke Fijat neće dobijati nove investicije.

U saopštenju ove organizacije stoji da bi kompanija trebalo da obezbedi budućnost hiljadama ljudi, „umesto što će od jedne osobe napraviti još većeg bogataša".

Sindikat je dodao da „nije prihvatljivo" da se, dok radnici u fabrici Fijat Krajsler podnose „velike žrtve zbog štednje", milioni evra troši na kupovinu jednog igrača.

Detalji četvorogodišnjeg ugovora koji će stupiti na snagu kad Ronaldo pređe iz Real Madrida u Juventus objavljeni su u četvrtak, a mnogi smatraju da je to previše novca za tridesetrogodišnjeg napadača.

Međutim, fudbalski stručnjak Rob Vilson iz univerziteta Halam u Šefildu kaže da će Juventus zaraditi dovoljno novca od prelaska Ronalda u klub, čime će biti pokriven iznos za transfer i njegova zarada.

„Juventus će dosta zaraditi od marketinga. Njegov dolazak će ojačati tim, pa je moguće da će oni postići bolje rezultate i u domaćem prvenstvu i Ligi šampiona. To znači da će biti više sponzora, više novca od TV reklama i više novca od nagrada", kaže on.

Autor fotografije, Reuters

Potpis ispod fotografije,

Dresovi s Ronaldovim imenom već se prodaju u Torinu

Rođen na portugalskom ostrvu Madera, gde su nazvali aerodrom po njemu, Ronaldo je imao veoma uspešnu karijeru u Real Madridu, postignuvši 450 golova na 438 utakmica.

Kao kapiten portugalskog tima postigao je četiri gola na Svetskom prvenstvu, između ostalog i het-trik protiv Španije. Portugalija je ušla u prvih 16 ekipa na takmičenju, što je uspeh u odnosu na Italiju koja se nije ni kvalifikovala prvi put od 1958.

Ograničen uticaj štrajka

Iako Juventus i Fijat Krajsler funkcionišu kao odvojena preduzeća, obe kompanije kontroliše Eksor, holding kompanija porodice Anjeli.

Najveći sindikat u Italiji otpočeo je štrajk u fabrici u Melfiju u južnoj Italiji, u kojoj se proizvode automobili kao što su Fijat Punto i 500H.

Članovi ovog sindikata će napustiti proizvodne pogone u 22 sata u nedelju i biće u štrajku do 18 sati u utorak.

Međutim, ne očekuje se da će štrajk imati preveliki uticaj na funkcionisanje kompanije. Ova fabrika je samo jedna od sedam koje poseduje Fijat Krajsler u Italiji, a USB ne predstavlja sve radnike u ovoj fabrici.