Tramp: Bregzit će „verovatno ubiti" trgovinski sporazum sa SAD

Predsednik Tramp i Prva dama, sa premijerkom Terezom Mej

Autor fotografije, AFP

Donald Tramp je rekao da Velika Britanija „verovatno neće" obezbediti trgovinski sporazum sa SAD ako se nastavi sa planom premijerke za Bregzit.

Za list The Sun je rekao da će premijerkin plan „verovatno ubiti sporazum" jer bi to značilo da će SAD „sarađivati sa Evropskom unijom", a ne sa Velikom Britanijom.

Iz kabineta premijerke još nema reakcija na Trampove komentare.

Tereza Mej pokrenula je razgovore o sporazumu o slobodnoj trgovini sa Trampom, tokom njegove prve predsedničke posete Britaniji.

Rekla je da je Bregzit „šansa" za rast i u Velikoj Britaniji i u SAD.

Tramp je takođe rekao da bi bivši ministar spoljnih poslova Boris Džonson bio „sjajan premijer", dodavši: „Mislim da on ima sve što je potrebno za tu poziciju".

Tokom intervjua je ponovio kritike na račun gradonačelnika Londona Sadika Kana zbog prošlogodišnjih terorističkih napada rekavši da Kan obavlja svoj posao „užasno".

Predsednik i Prva dama dočekani su crvenim tepihom u Blenhajm palati u četvrtak uveče.

Bili su na formalnoj večeri sa Terezom Mej, kada je vest o njegovom intervjuu objavljena, a za koji se veruje da je urađen u vreme njegovog boravka u Briselu.

Nakon što je objavljen, portparolka Bele Kuće Sara Sanders je rekla da predsednik Tramp „veoma ceni i poštuje premijerku Mej", dodajući da „nikada nije rekao ništa loše o njoj".

Autor fotografije, Reuters

Potpis ispod fotografije,

Demonstranti u blizini Blenhajm Palate pokazuju kako se osećaju

Tramp je za list The Sun rekao da je plan Velike Britanije za odnose sa EU posle Bregzita „veoma različit od onoga za šta su ljudi glasali".

Rekao je i da će predlozi za Bregzit koje je kabinet Tereze Mej objavio prošle nedelje „definitivno uticati na trgovinski sporazum sa SAD, nažalost negativno".

„Imamo dosta problema sa Evropskom unijom", rekao je, dodavši da će plan premijerke Mej "najverovatniji ugasiti veliki trgovinski sporazum sa SAD".

Rekao sam Mej kako da uradi Bregzit"

Takođe je rekao da je premijerki Mej objasnio na koji način se treba baviti Bregzitom, ali: „Nije se saglasila, nije me slušala".

„Rekao sam joj kako to da uradi. To je na njoj da kaže. Ali rekao sam joj. Ona je želela neki drugi put", rekao je.

Američki predsednik je takođe rekao da se „obračunava" sa EU zato što se „nisu ophodili fer prema SAD u trgovini".

Tom Njuton Dan, novinar koji je radio intervju, rekao je da je američki predsednik delovao „osetljivo" i da je znao za „Tramp bebu" na naduvavanje.

Potpis ispod videa,

Demonstranti su objasnili ideju iza bebe Trampa.

„Zaista je pogođen kritikama koje dobija", rekao je Njuton Dan.

„Znao je o bebi balonu. Mislim da ga je pogodilo."

Politička urednica BBC-ja Laura Kuensberg rekla je da je Trampov intervju „prošao kao buldožer" kroz tvrdnje premijerke Mej da će Velika Britanija uspeti da dogovori pristojan trgovinski sporazum sa svetom, dok će se pridržavati pravila Evropske unije.

Trampovi komentari izazvali različite reakcije političara

Ministar spoljnih poslova Ser Alan Dankan rekao je da su se stvari „nastavile" od Trampovog intervjua - koji je urađen pre nego što je stigao u Veliku Britaniju - i da je „veoma rano da se pregovara o detaljima bilo kakvih trgovinskih sporazuma".

Rekao je da je raspoloženje u Blenhajm palati u četvrtak uveče bila „fantastična i pozitivna i da se veći deo odnosio na trgovinski sporazum".

Vlada ne vidi ponašanje Trampa kao „nepristojno", rekao je Ser Alan, dodavši: „Donald Tramp je kontroverzan. To je njegov stil."

Ali drugi ministar iz Konzervativne partije, Sem Džima, ne deli to mišljenje i dovodi u pitanje manire predsednika:

Njegov kolega iz vlade, ministar za digitalizaciju Margot Džejms, imala je problem sa komentarima na račun Borisa Džonsona, za koga je rekla da „bi bio užasan premijer":

Poslanica konzervativaca Sara Volaston kritikovala je ono što naziva Trampovom „retorikom podela":

Još jedna poslanica Torijevaca, Ana Subri, rekla je da je predsednik „unižava poziciju velike zemlje koju treba da vodi".

Kancelar Filip Hamond bio je optimističniji, rekavši da je predsednik SAD „nervozno klima glavom" dok je premijerka Mej govorila na večeri u Blenhajm palati u nedelju uveče i da tek treba da razgovara sa njom o planovima koje je objavila takođe u četvrtak.

„Znam da se raduje prilici da sa predsednikom razgovara o tome na koji način možemo da iskoristimo prilike za povećanje trgovine i investicije između Velike Britanije i SAD koje je pomenuka tokom večere", rekao je reporterima u Briselu, gde prisustvuje sastanku ministra finansija.

Ipak, opozicione partije oštro su reagovale na Trampovu mešanje.

Ministarka spoljnih poslova u senci iz redova laburista Emili Tornberu rekla je za Sky News da joj je bilo žao premijerke Mej, dodajući: „Donaldu Trampu bi bilo bolje da je slušao majku. Verujem da mu je ona rekla da kada idete u nečiji dom, ne vređate domaćina."

Lider liberalnih demokrata Ser Vins Kejbl rekao je da predsednik SAD-a „sada bira naše lidere".

Ali uticajni konzervativac Džejkob Ris-Mog, koji se protivi planovima Mejeve u vezu sa trgovinom sa EU posle Bregzita, kaže da mnogi konzervativni poslanici dele njegov stav.

„Velika Britanija želi trgovinski sporazum sa Donaldom Trampom, a on je rekao ako želite trgovinu sa SAD ovo nije način da to uradite", rekao je za BBC Radio 4.

„To je stvar spoljne politike SAD."

Rekao je da je ova situacija različita u odnosu na onu kada je američki predsednik Barak Obama pokušao da pomogne kampanji za ostanak u EU 2016. godine rekavši da će Velika Britanija ostati u „zadnjem redu" za trgovinski sporazum sa SAD ako napusti EU.

Trampov prethodnik se „mešao" u britanske izbore, rekao je Ris-Mog.

Još jedan konzervativac i evroskeptik, Najdžel Evans, rekao je za BBC da američki predsednik „voli našu zemlju".

Autor fotografije, EPA

Potpis ispod fotografije,

Tramp je na kratko uhvatio premijerku Mej za ruku dok su se kretali uz stepenice

Odgovarajući da Trampove kritike u vezi sa borbom protiv terorizma, gradonačelnik Londona Sadik Kan je rekao da je „zanimljivo" da američki predsednik „ne kritikuje gradonačelnike ostalih gradova" koji su takođe doživeli terorističke napade.

Branio je svoju odluku da dozvoli da džinovska beba Tramp na naduvavanje poleti iznad Londona rekaviši: „Ideja da ograničimo neki protest samo zato što može da bude uvredljiv za lidera druge zemlje stavlja nas na klizav teren".

Kako je izgledalo poletanje bebe Trampa:

Autor fotografije, Jason Yates

Autor fotografije, Rebecca Sinclair

Autor fotografije, Rebecca Sinclair

Autor fotografije, Rebecca Sinclair

Ministarka inostranih poslova u senci Emili Tornberi rekla je da je premijerka uradila „sve što je mogla da bude fina prema njemu, a on ju je napao preko medija".

„To se tako ne radi. I šta ona onda uradi - ponovo ga uhvati za ruku", rekla je, dodavši: „Trebalo bi da mu se suprotstavi."

Trampovi komentari objavljeni su istog dana kada i predlog britanske vlade za dugoročne odnose sa Evropskom unijom.

Autor fotografije, Reuters

Potpis ispod fotografije,

Blenhajm Palata je dom predaka Vinstoan Čerčila

Dugoočekivani plan za cilj ima osiguravanje trgovinske saradnje, izostanak tvrde granice sa Severnom Irskom, i međunarodne trgovinske sporazume za Veliku Britaniju.

Ali glavni zagovornici Bregzita - Boris Džonson i Dejvid Dejvis - su podneli ostavke iz kabineta nekoliko dana pošto su ministri postigli dogovor prošle nedelje.

Odgovarajući na ranije komentare predsednika Trampa da britanski narod ne dobija Bregzit za koji su glasali, premijerka Mej je rekla: „Dostigli smo dogovor oko predloga koji ćemo dostaviti Evropskoj uniji, a koji u potpunosti odgovara Bregzitu za koji smo glasali."

Autor fotografije, Reuters

Analiza politčke urednice BBC-ja Laure Kuensberg

Predsednik Tramp provozao je buldožer kroz glavne tvrdnje vlade o kompromisu - koji podrazumeva da će Velika Britanije biti u mogućnosti da dobije pristojne trgovinske sporazume sa svetom, dok će se pridržavati pravila Evropske unije.

Veliki deo ove posete je pažljivo osmišljen, dok premijerka i predsednik obigravaju jedan oko drugog.

Ali ako predsednik zaista želi da pomogne u izgradnji podrške za njen kontroverzni kompromis, ovo nije način na koji se to radi.

Na večeri u četvrtak, premijerka Mej je rekla da više od milion Amerikanac radi u firmama iz Velike Britanije, rekavši Trampu: „Spremni smo da napustimo Evropsku uniju, i imamo priliku bez presedana da uradimo još više.

„To je prilika sa dostizanje sporazuma o slobodnoj trgovini koji će stvoriti radna mesta i rast, i ovde u Britaniji i preko puta u SAD."

U vreme Trampovog dolaska u Veliku Britaniju demonstranti su se okupili ispred rezidencije američkog ambasadora u Londonu, a procenjeno je da se oko 1000 demonstranata okupilo u blizini same Blenhajm palate, mestu rođenja ratnog premijera Vinstona Čerčila.

Džon Ris iz organizacije „Zaustavite Rat" obratio se demonstrantima rekavši za Trampa: „on je kugla za razbijanje rasnih odnosa, prosperiteta, ženskih prava i bilo kakvog mira i pravde u svetu i mi moramo da ga zaustavimo."

Autor fotografije, Reuters

Premijerka Mej i predsednik Tramp će u petak pratiti združenu antiterorističku vežbu britanskih i američkih specijalaca u vojnoj bazi.

Potom putuju u Čekers - rezidenciju premijerke u Bakinghamširu - kako bi razgovarali sa ministrom spoljnih poslova Džermijem Hantom.

Uvedeno je i dodatno obezbeđenje radi kontrole protesta planiranih za drugi dan Trampove posete.

Predsednik i Prva dama će putovati u Vindsor u petak popodne kako bi se sreli sa kraljicom Elizabetom, pre nego što će odleteti za Škotsku i provesti vikend na Trampovom golf odmaralištu u Turnberiju. Ovaj deo posete se smatra privatnim.