Slučaj kancerogenog talka: Kazna 4,7 od milijardi dolara za Džonson & Džonson

Džonson & Džonson bebi puder

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Iz kompanije Džonson & Džonson kažu da je sigurnost talk pudera dokazana decenijama naučnih istraživanja

Žene koje su tužile kompaniju Džonson & Džonson zbog talk pudera za koji tvrde da izaziva karcinoma jajnika, dobile su 4,7 milijardi dolara otštete.

Porota u američkoj državi Misuri je prvobitno odredila nadoknadu u iznosu od 550 miliona dolara i dodala 4,1 milijardi dolara na ime štete.

Presuda dolazi pošto se farmaceutski gigant bori sa oko 9.000 pravnih predmeta koji uključuju njihov prepoznatljivi puder u prahu.

Iz kompanije Dž&Dž rekli su da su „duboko razočarani" i da planiraju žalbu.

Tokom šestonedeljnog suđenja, žene su objašnjavale da im se pojavio i razvio karcinom jajnika, nakon što su koristile bebi puder i ostale talk produkte tokom decenija. Njihove familije su to potvrdile.

Njihovi advokati su tvrdili da kompanija zna da je njihov talk bio kontaminiran azbestom od sedamdesetih godina prošlog veka, ali nije upozorila potrošače o rizicima.

'Nefer proces'

Autor fotografije, Getty Images

Talk je mineral i može ponekad da se nađe u zemlji u blizini azbesta.

Iz kompanije Dž&Dž su negirali da su njihovi proizvodi ikada sadržali azbest i insistirali su da ne uzrokuje kancer.

Farmaceutski gigant je dodao da je nekoliko studija pokazalo je da je talk bio siguran i rekao da je presuda rezultat "fundamentalno nepravednog procesa".

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) naručila je studiju sa različitim uzorcima talka, uključujući i Dž&Dž, od 2009. do 2010. godine. Nije pronašao azbest u bilo kom od njih.

Advokat tužilaštva rekao je sudu u Misuriju da su FDA i Dž&Dž koristili neispravne metode ispitivanja.

Ovakom, humanitarna organizacija koja se bavi karcinomom jajnika u Velikoj Britaniji, dostavila je informacije povezanosti upotrebe talka i kancera jajnika. U njima stoji da je nekoliko godina postojala sumnja da korišćenje talk pudera na genitalijama može da poveća rizik od karcinom jajnika. Ipak, dodaje se da ovo nije dokazano istraživanjima i da je potrebno da se urade dodatne studije.

Rekordna presuda

Dž&Dž se suočio sa najvećom kaznom nakon presude.

Kaznena šteta se često smanjuje ili posle sudske odluke ili nakon žalbe i Dž&Dž je uspeo da poništi nekoliko presuda po žalbi, neke od tehničkih razloga.

Po prethodnoj odluci porote iz Kalifornije od 2017. godine, dodeljeno je 417 miliona dolara ženi koja je tvrdila da je dobila karcinom jajnika nakon upotrebe proizvoda firme, uključujući bebi puder.

Međutim, sudija je kasnije poništio presudu i ostalo je još nekoliko pravnih odluka, koje tek treba da se donesu.

Većina od 22 žene, koje su učestvovale u suđenju, su živele izvan države Misuri. Predstavljanje njihovih kombinovanih slučajeva na takvom sudu poznato je kao forum kupovina. Ovo će biti jedan od elemenata koje će Džonson & Džonson pokušati da ospori u žalbenom postupku.

Iz Džonson & Džonsona kažu: „Svaka presuda protiv Džonson & Džonsona na ovom sudu, koja je prošla kroz žalbeni postupak, bila je promenjena, a višestruke greške koje su bile prisutne na ovom suđenju bile su gore od onih na prethodnim suđenjima."