SAD: Dvadesetdevetogodišnja Ruskinja optužena da je špijun

Maria Butina Image copyright Facebook/ Maria Butina

Američka vlada je optužila dvadesetdevetogodišnju Ruskinju da deluje kao ruska agentica, infiltrirajući se u političke grupe.

Prema izveštavanju američkih medija, Marija Butina se zbližila sa članovima Republikanske stranke i postala zagovornica prava na oružje.

Optužbe nisu povezane sa Mulerovim pitanjima kojima se istražuje navodna umešanost Rusije u predsedničke izbore 2016.

Butina je navodno radila po naređenjima visokog zvaničnika iz Kremlja.

Advokat Marije Butine, Robert Driskol, izjavio je u ponedeljak da njegova klijentkinja „nije agentica" već samo studentkinja međunarodnih odnosa „koja želi da iskoristi diplomu u budućoj poslovnoj karijeri".

Rekao je da su optužbe „prenaduvane" i da „nema naznaka da Butina na bilo koji način želi da utiče na neku politiku ili zakon Sjedinjenih Država".

Driskol je rekao da njegova klijentkinja „mesecima sarađivala sa raznim vladinim telima" o optužbama.

Butina, koja živi u Vašingtonu, uhapšena je u nedelju i biće zadržana u zatvoru do saslušanja planiranog za sredu, navelo je američko Ministarstvo pravde u izjavi.

Nalog za hapšenje je stigao nekoliko sati nakon što se američki predsednik Donald Tramp sastao sa njegovim ruskim kolegom, Vladimirom Putinom i branio Kremlj povodom tvrdnji o umešanosti Rusije u predseničke izbore 2016.

Tramp je rekao da Rusija nije imala razloga da se meša u glasanje.

Hapšenje je takođe usledilo nakon što je Ministarstvo pravde optužilo 12 ruskih obaveštajaca za hakovanje zvaničnika Demokratske stranke tokom izbora 2016.

Image copyright Maria Butina/Facebook
Natpis na slici Marija Butina je studirala u SAD-u

Za šta je optužena?

U izjavi, koju je pod zakletvom dao u ponedeljak, FBI agent Kevin Helson je rekao da je zadatak Marije Butine bio „da koristi lične veze sa američkim državljanima koji imaju uticaj na američku politiku sa ciljem da poboljša interese Ruske federacije".

Ona je to uradila ne obaveštavajući vladu SAD o tim aktivnostima, kao što to nalaže Zakon o registraciji stranih agenata, navode tužioci.

Butina je nastojala da se poveže sa „organizacijama koje promovišu pravo na oružje", ističu u Ministarstvu pravde, bez jasnog navođenja grupa ili političara.

Prema pisanoj izjavi, ona je pokušavala da „uspostavi 'vezu' za predstavnike ruske vlade".

Butina se tereti da je u sklopu te misije organizovala događaj kojim bi uticala „na stavove američkih zvaničnika koji se odnose na Rusku federaciju".

Ona je navodno slala izveštaje ruskoj vladi preko Tviter poruka.

U jednoj od poruka, ruski zvaničnik je napisao Butini: „Tvoja politička zvezda se uspela ka nebu. Sada je bitno da nastavi ka zenitu, ali da ne izgori prerano."

U pisanoj izjavi se navodi da je američko ministarstvo finansija sakncionisalo neimenovanog zvaničnika.

Image copyright Maria Butina/Facebook
Natpis na slici Butina je rodom iz Sibira

Ko je ona?

Butina, rođena u Sibiru, došla je u Ameriku sa studentskom vizom zbog školovanja. U tužbi stoji da je zapravo tajno radila za vladu Rusije.

Osnovala je grupu „Pravo da nosim oružje" pre nego što je došla u Ameriku, a američki mediji su ranije izveštavali o njenoj povezanosti sa Nacionalnim udruženjem za oružje NRA, najuticajnijim lobijem u SAD.

Ona poriče da je sarađivala sa ruskom vladom.

Vašington post piše da je radila kao asistentkinja ruskom bankaru i bivšem senatoru Aleksandru Toršinu. Njega je Ministarstvo finansija SAD sankcionisalo u aprilu.

Toršin, koji je dugogodišnji član NRA, i Butina su posećivali događaje koje je organizovala NRA početkom 2014.

Butina je navodno posetila i Trampov izborni štab i pitala ga o njegovim stavovima na odnose s Rusijom.

„Mi se slažemo sa Putinom", izjavio je Tramp tada, prema pisanju Vašington posta.

Više o ovoj priči