Lider Severne Koreje nezadovoljan ekonomskim reformama

Kim Džong Un u obilasku kupališta u odmaralištu Onpho Holidej Kamp u provinciji Severni Hamjong Image copyright AFP
Natpis na slici Lider se žalio na stanje kada u odmaralištu

Severnokorejski lider Kim Džong Un uputio je niz kritika funkcionerima širom zemlje zbog odlaganja završetka ekonomskih projekata.

Državni lider obično hvali rad službenika tokom posete fabrika, ali ovog puta se to nije dogodilo.

Državni mediji prenose da je „zanemeo" što je završeno samo 70 odsto elektrane koju je posetio, te da je bio „užasnut" banjskim kadama sa toplom vodom „prljavijim od ribljih rezervoara".

Pjongjangu je dugo ekonomski napredak bio na drugom mestu, iza razvoja nuklearnog naoružanja.

Tramp i Kim: Ruka ruku mije

Ispovest stanovnika Severne Koreje

Korejsko poluostrvo bez nuklearki

U najnovijoj inspekciji Kim je obišao četiri lokacije u oblasti Severni Hamgjong, na granici sa Kinom.

U elektrani Oranghon utvrdio je da je samo 70 odsto fabrike završeno, 17 godina pošto su radovi počeli.

Dok je obilazio hotel u gradu Jombunjin utvrdio je da malterisanje nije završeno šest godina nakon otpočinjanja projekta.

Tokom posete odmaralištu Onpho Holidej, zaključio je da su kade „prljave i da ne ispunjavaju sanitarne uslove".

Image copyright AFP
Natpis na slici Kim Džong Un posetio veliku fabriku, elektranu, hotel i odmaralište

Posle posete fabrike torbi, rekao je da pokrajinski odbori stranke „rade površno".

Prebacivanje odgovornosti

Laura Biker, dopisnica iz Južne Koreje

Ono što možemo da primetimo je da lider želi da predstavi sebe kao ekonomskog reformatora, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Kim Džong Un je obećao svom narodu 2011, kada je preuzeo vlast, da će životni standard porasti, te da će sprovesti ekonomske reforme, uporedo sa pretvaranjem zemlje u nuklearnu silu.

Sada, pošto je nuklearni program proglasio završenim, pokušava ljudima da pokaže da radi na ekonomskim obećanjima. Krivicu za neuspeh za nezavršene projekte prebacuje na lokalne vlasti, ređe ih preuzimajući na sebe.

Izgleda da je zainteresovan da i strani mediji to vide. Severna Koreja pokušava i da ukloni pisanja da nema nameru za denuklearizacijom. Postignut je veoma mali napredak u razoružanju, pošto se Kim sastao sa Trampom u Singapuru.

Ovaj najnoviji veoma živopisni i zvanični postpupak dopušta mu da tvrdi da se njegov fokus odnosi na ekonomiju - ne na izgradnju nuklearnog oružja.

Severnokorejski list Rodong Sinman posvetio je čitavih devet strana priči o Kimovoj „inspekciji".

„Uobičajeno se takve stvari ne rade pred medijima, koja u većini slučajeva prikazuju Severnu Koreju kao savršenu zemlju", rekao je za BBC analitičar Fjodor Tertitski iz NK džuza.

Glavne večernje vesti državne televizije proširile od svojih uobičajenih 20 minuta do punog sata, kako bi se prikazali izveštaji o inspekcijskim posetama Kima i njegovog nezadovoljstva tokom obilaska fabrika.

Kompilacija Kimovih uspešnih inspekcija tokom prethodni godina prikazana je sat vremena pre glavnih vesti, a to je najverovatnije urađeno kako bi se posramili službenici.

Više o ovoj priči