Istraživanje: Kolike su posledice udaranja lopte glavom kod fudbalera

Engleska protiv Švedske na Svetskom prvenstvu u Rusiji Image copyright Getty Images
Natpis na slici Engleska je igrala potiv Švedske u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Rusiji

Napadač Srbije Aleksandar Mitrović glavom je postigao vodeći gol na meču Svetskog prvenstva u Rusiji protiv Švajcarske.

Međutim, može li stalno udaranje lopte glavom da napravi štetu na mozgu i dovede do dugoročnih zdravstvenih problema?

Cilj novog istiraživanje u kojem će učestvovati 300 bivših profesionalnih fudbalera je da odgovori na to pitanje.

Ideja je da bivši igrači, koji imaju između 50 i 80 godina, prođu niz testova na kojima će biti ispitane njihove fizičke i kognitivne sposobnosti.

To uključuje klinička ispitivanja i prikupljanje svih podataka o njihovim životima i karijerama.

Petnaest dana zatvora za Pusi Rajot

Radnici u Fijatu štrajkuju zbog Ronalda

U okviru istraživanja biće moguće napraviti poređenja između odbrambenih igrača, napadača i ostalih fudbalera koji nešto ređe udaraju loptu glavom.

Istraživanje će biti obavljeno na Londonskoj školi higijene i tropske medicine (LSHTM) na Univerzitetu kraljice Meri u Londonu i u Institutu za medicinu rada.

Prikupljeni rezultati na kraju će biti upoređeni sa rezultatima ostalih „običnih" građana.

Novo istraživanje biće slično onom koje je britanska ragbi federacija uradila 2016. kako bi procenila dugotrajne posledice na svest kod bivših igrača u Engleskoj.

Image copyright PA
Natpis na slici Smrt Džefa Estla je imala veze sa konstantnim udaranjem lopte glavom

Obe finansira Drejk fondacija, neprofitna organizacija koja se bavi istraživanjima o povredama glave u sportu.

Glavni istraživač, profeosor Nil Pirs, kaže: „Znamo da postoji povećan rizik od neuroloških poremećaja od povreda glave u sportovima kao što je boks. Međutim, ne znamo ništa o rizicima od potresa mozga u fudbalu, kao što ne znamo gotovo ništa o dugotrajnim posledicama udaranja lopte glavom.

„Ovo istraživanje će omogućiti prvi put dokaze o drugotrajnim posledicama na kongnitivnu funkciju kod profesionalnih fudbalera".

U poslednje vreme česte su debate o povezanostima između udaranja lopte glavom, potresa mozga i bolesti mozga poput demencije i Parkinsonove bolesti.

Šta stoji iza fudbalskog uspeha Hrvatske

Kako se Srbija oprostila od Svetskog prvenstva

U februaru 2017. istraživači sa Univerziteta u Londonu i Univerziteta u Kardifu objavili su rad zasnovan na ispitivanjima mozga posle smrti šest bivših fudbalera.

Rezultati su pokazali znake povrede mozga u četiri slučaja.

Prošle godine bivši fudbaler Engleske Alan Širer učestvovao je u BBC dokumentarcu o tom pitanju.

Širer je tada naglasio slučaj Džefa Estla, bivšeg engleskog fudbalera koji je igrao za VBA, a koji je dobio demenciju pre nego što je 2012. umro sa 59 godina.

Mrtvozornik je tada naveo da je Astlov mozak bio oštećen godinama igranja fudbala.

„Vrlo malo toga je urađeno da se istraže efekti udaranja lopte glavom. To mi je šokantno", navodi Širer.

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Osvajač Svetskog prvenstva Rej Vilson preminuo je ranije ovegodine od demencije

U novembru 2017. Udruženje profesionalnih fudbalera najavilo je finansiranje istraživanje koje će raditi Univerzitet u Glazgovu i Hampden sportska klinika, a koja će se baviti fizičkim i mentalnim stanjem bivših igrača, na osnovu analize njihovih medisinskih kartona.

Tim koji je vodio neuropatolog Vili Stjuart u tom istraživanju bi trebalo da postavi pitanje: Da li je pojava degeneretivnih neurokognitivnih bolesti češća kod bivših fudbalera nego kod običnih građana?

Novo istraživanje se vidi kao prvo u Velikoj Britaniji, a u okviru kojeg će biti intervjua i testova na bivšim fudbalerima.

Džejms Drejk, predsednik Drejk fondacije, kaže: „Mnogi su godinama čekali na istraživanje poput ovog - Drejk fondacija je ponosna što finansira ovo i što je deo ovako važnog koraka napred u razumevanju povreda mozga u sportu i dugoročnih efekata toga".

Gordon Tejlor iz Udruženja profesionalnih fudbalera, pozdravlja istraživanje: „U poslednje dve decenije problem povreda glave, potresa mozga i neurodegeneretivnih bolesti kod bivših igrača je bila velika briga za sve nas i naša je dužnost da brinemo o svojim članovima".

Više o ovoj priči