Policija identifikovala osumnjičene za trovanje bivšeg ruskog špijuna

Julija i Sergej Skripalj
Potpis ispod fotografije,

Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani su u martu, ali su oboje preživeli

Policija veruje da je identifikovala osumnjičene za napad „novičok" nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna i njegovu ćerku u martu u Engleskoj.

Nekoliko ruskih državljana umešano je u pokušaj ubistva Sergeja i Julije Skripalj, javlja Pres asosijejšn.

Veruje se da su osumnjičeni identifikovani putem kamera video nadzora (CCTV), nakon čega su ti podaci upoređeni sa podacima prelaska granice.

Ranije ovog meseca Don Stardžis (44) preminula je nakon trovanja novičokom.

Ona i njen partner Čarli Rouli (45) razboleli su se 30. juna u Amesburiju u Viltširu. Rouli se i dalje nalazi u bolnici i u teškom je stanju.

Policija veruje da su ta dva događaja povezana. Britanska vlada optužuje Rusiju, dok oni negiraju umešanost.

Na pitanje o poslednjim dešavanjima, ruski ambasador u Britaniji Aleksander Jakovenko rekao je za BBC: „Nažalost, nemamo zvanično saopštenje sa britanske strane".

„Želim da prvo čujem sve od Skotland jarda ili iz Forin ofisa. Mnogo priča koje čujemo u novinama nema nikakve veze sa stavom Forin ofisa", kaže Jakovenko.

Sergej Skripalj (66) i njegova ćerka Julija (33), pronađeni su 4. marta na klupi u Salzberiju. Nedavno su pušteni iz bolnice i prebačeni na sigurnu lokaciju.

„Isteražitelji veruju da su kamerama video nadzora identifikovali osumnjičene u napadu novičok nervnim agensom, nakon čega su te podatke uporedili sa podacima o ljudima koji su u to vreme ušli u zemlju", kaže izvor blizak istrazi za Pres asosijejšn.

„Oni (istražitelji) su sigurni da je reč o Rusima".

Iz policije i dalje nema zvaničnih informacija. BBC za to vreme nije uspeo da dobije nezavisnu potvrdu priče.

Autor fotografije, Facebook

Potpis ispod fotografije,

Don Stardžis i Čarli Rouli su kontaminirani predmet dodirnuli rukama

Bivši britanski obaveštajac i stručnjak za hemijsko oružje Filip Ingram kaže da je reč o „profesionalnom napadu" organizovanom da se pošalje „politička poruka".

On je takođe istakao to da se napad dogodio dve nedelje pre izbora u Rusiji: „Smatram da je cilj bio da se pošalje poruka disidentima.

Sergej Skripalj je izabran zato što je bio u Salsberiju, što je Rusima ostavilo mogućnost da sve negiraju i kažu 'oh, mora da je sve curilo iz naučnog postrojenja Porton Daun koje je u blizini", kaže Ingram.

Istraga o smrti Don Stardžis trebalo bi da počne u četvrtak.

Detektivi koji se bave protiv-terorizmom objavili su da su bočicu u kojoj je bio novičok, nervni agens, pronašli u Roulijevom domu Amesburiju.

Trenutno pokušavaju da utvrde gde je bočica, za koju se smatralo da je boca parfema, nastala i kako su Don Stardžis i Čarli Rouli došli do nje.

Međunarodni stručnjaci za hemijsko oružje u sredu su završili istragu u Amesburiju, gde su pokušavali da otkriju da li je supstanca koja je otrovala par iz iste serije kao ona koja je korišćena protiv porodice Skripalj.

Rizika za javnost nema, dok zamenik direktora za zdravstvenu zaštitu u Južnom Velsu Majk Vejd, kaže: „Savet ostaje isti - ako vi to niste ispustili, ne podižite ga sa poda".