Studenti prekrečili pesmu "Ako" Radjarda Kiplinga - "bio je rasista"

Fatima Abid

Autor fotografije, SARA KHAN

Potpis ispod fotografije,

Fatima Abid je bila među studentskim liderima koji su odlučili da prekreče Kiplingovu pesmu.

Studenti u Mančesteru prekrečili su mural na kojem je bila pesma „Ako" Radjarda Kiplinga u protestu zbog njegovog „rasističkog rada".

Kiplingova pesma Ako iz 1895. bila je urađena na zidu Univerziteta u Mančesteru.

Međutim, studenti su prekrečili mural i zamenili ga pesmom pesnikinje Maje Anđelou, sa namerom da, kako navode, obrnu proces brisanja crnih i braon glasova iz istorije.

"Strašno sirovo"

Ridi Višvanatan, koja je u udruženju studenata zadužena za rasnu raznolikost, kaže da studentski predstavnici smatraju da Kipling „nije u skladu sa našim vrednostima".

Kao primer istakli su njegovu pesmu „Breme belog čoveka" (The White Man's Burden).

„Važno nam je da prestavljamo glasove crnih i braon studenata i zato smatramo da je pesma Radjarda Kiplinga poputno neprikladna", navodi ona.

Međutim, profesor književnosti na Univerzitetu u Kentu i autor knjige o Kiplingu iz 2007. Jan Montefiore, kaže da je „strašno sirovo i pojednostavljeno okarakterisati Kiplinga kao rasistu".

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Kipling je 1894. objavio "Knjigu o džungli", jednu od najpoznatijih priča za decu.

Pesma Ako naslikana je na zidu univerziteta tokom renoviranja dela zgrade koji je nazvan po južnoafričkom aktivisti protiv aparthejda Stivu Biku.

Mural je nakon toga 13. jula prekrečen belom bojom, da bi se tri dana kasnije na njegovom mestu našla pesma Maje Anđelou Still I Rise, koju je izabrao izvršni odbor udruženja studenata.

Sara Kan iz udruženja studenata napisala je na Fejsbuku da su Kiplingovi „rasistički radovi" podržali ulogu britanske imperije, dok je pesma Maje Anđelou izabrana kao „obnova istorije onih koji su ljudi poput Kiplinga vekovima ugnjetavali".

Radjard Kipling je 1865. rođen u Indiji. Radio kao novinar dok je pisao većinu svojih ranih radova, uključujući i Knjigu o džungli iz 1894. godine.

Kipling je 1907. postao prvi pisac koji piše na engleskom jeziku, a koji je osvojio Nobelovu nagradu za književnost.

Profesor Montefiore dodaje: „Sigurno je njegova politika bila imperijalistička, ali to je samo polovina priče".

„Napisao je neke divne stvari i fantastično je pričao priče, ali nije uvek pisao motivišuće pesme".

Motefiore navodi da je Kipling pesmu Breme belog čoveka napisao 1899, apelujući na SAD da primene imperijalističke prakse na Filipinima i da su njegovi stavovi „potpuno neprihvatljivi sada, kao što su bili neprihvatljivi tada".

Portparol udruženja studenata, navodi: „Razumemo da smo napravili grešku u pristupu jer nismo uzeli u obzir stavove studenata o umetničkom delu pre početka novog projekta".

Kako kaže, udruženje će u narednih nekoliko meseci širom zgrade univerziteta predstaviti „relevante i značajne", a mural pesme Maje Anđelou predstavlja „genijalan način da se počne novi projekat".

Iz Univerziteta u Mančesteru navode da je udruženje studenata delovalo poptuno nezavisno i da oni nemaju ništa da dodaju o slučaju.