Komplementarna terapija kancera smanjuje šanse za preživljavanje

Žena meditira Image copyright Getty Images
Natpis na slici Joga je deo komplementarne terapije

Pacijenti koji primenjuju komplementarne terapije izbegavanjem konvencionalnih tretmana smanjuju sebi šansu da prežive, tvrde naučnici.

Studija sprovedena na 1,290 pacijenata u Sjedinjenim Državama pokazala je da oni koji uzimaju ovakvu terapiju, često odbijaju hemioterapije ili operacije.

U poređenju sa onima koji su primenjivali standardne terapije, za pet godina, preživelo je manje pacijenata.

Stručnjaci su pozvali pacijente da ne odbijaju proverene lekove za lečenje kancera.

Šta sve (ne) izaziva rak

„Dobri" mikrobi brane decu od raka

Zašto su neke ćelije tumora „rođene loše"

Stručnjaci kažu da je korišćenje komplementarne terapije, koja uključuje posebnu ishranu, minerale, vitamine, infuzije, jogu i akupunkturu, u porastu u SAD.

Studija je obuhvatila 258 pacijenata koji koriste komplementarne terapije i bar jedan standardni tretman i 1032 onih koji koriste samo konvencionalne lekove.

Istraživanje je pokazalo da je manji procenat onih koji su primili komplementarne terapije preživeo pet godina nakon početka lečenja - 82,2 odsto u poređenju sa 86,6 odsto.

Otkriveno je da ih je dvostruko više umrlo u nekom trenutku tokom devetogodišnjeg istraživanja, što je posledica ili odbijanja ili odlaganja lečenja.

Poređenje ljudi koji uzimaju komplementarnu terapiju sa onima koji je ne koriste, pokazalo je i ovo:

  • 34 odsto je odbilo hemioterapiju naspram 3,2 odsto
  • 53 odsto je odbilo radioterapiju u poređenju sa 2,3 odsto
  • 7 odsto je odbilo operaciju naspram 0,1 odsto
Image copyright Getty Images
Natpis na slici Naučnici kažu da je bitno ne menjati konvencionalne tretmane alternativnim

Autori studije kažu da će rezultati za one koji su koristili komplementarnu terapiju biti još gori, s obzirom na činjenicu da su oni bili grupa koja je imala veće šanse za preživljavanje na početku istraživanja.

U toj grupi češće su žene, mladi, bogatiji i zdraviji pacijenti, kažu autori.

Istraživači takođe povezuju manje šanse za preživljavanje sa odbijanjem ili odlaganjem primene standardne terapije, kaže za BBC glavni autor studije dr Skajler Džonson.

„Takođe je moguće da su pacijenti koristili neke alternativne tretmane uporedo sa konvencionalnim i na taj način im umanjili efikasnost", tvrdi Džonson.

U studiji nema podataka koje su tačno preparate pacijenti koristili, ali to su najverovatnije bile vitaminske infuzije ili mineralni suplementi, češće od joge ili masaže.

„Pokazalo se da mnogi pacijenti veruju da ovaj tip terapije može pomoći lečenju, ali zaista nema dokaza koji potvrđuju tu tvrdnju", kaže dr Džonson.

„Iako se mogu koristiti za pružanje podrške pacijentima koji se leče od kancera, čini se da su ovakve terapije prihvaćene kao efikasni tretmani za lečenje kancera."

Martin Ledvik, istraživač iz Velike Britanije, kaže da komplementarne terapije mogu pomoći u unapređenju života pacijenata.

„Bitno je da ih pacijenti ne primenjuju kao alternativu konvencionalnim tretmanima".

Više o ovoj priči