Tramp i Rohani nastavljaju razmenu pretnji

Tramp i iranska zastava Image copyright Getty Images
Natpis na slici Tramp preti na Tviteru iranskom predsedniku da bude pažljiv

Predsednici SAD Donald Tramp i Irana Hasan Rohani razmenjuju neprijateljska upozorenja, usled rastućih napetosti između dve zemlje.

Tramp je na Tviter nalogu objavio da će se Iran „suočiti sa posledicama poput onih koje su već tokom istorije preživljavali" ukoliko preti Americi.

Rohani je ranije rekao da bi rat sa Iranom bio „majka svih ratova".

Amerika je napustila sporazum sa Iranom o nuklearnim aktivnostima i ponovo uvela sankcije toj zemlji.

Iran: zapaljena zastava SAD u parlamentu

Bitka za spas nuklearnog sporazuma sa Iranom

Iran najavio pripreme za povećanje proizvodnje uranijuma

Vašington je povukao potpis sa sporazuma uprkos protivljenju Velike Britanije, Francuske, Kine, Rusije i Nemačke, koje su 2015. potpisale dogovor.

U razgovoru sa iranskim diplomatama, predsednik Rohani ostavio je otvorenu mogućnost budućih dobrih odnosa sa Vašingtonom.

„Amerika mora da zna da je mir sa Iranom majka svih mirova, a da je rat sa Iranom majka svih ratova", rekao je on, a prenosi iranska državna novinska agencija Irna.

„Više mafije nego vlade"

U odvojenim razgovorima u nedelju, američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da iranski režim „više liči na mafiju nego na vladu".

U razgovoru sa grupom stanovnika Kalifornije iranskog porekla, Pompeo osućuje Rohanija i iranskog ministra spoljnih poslova Javida Zarifa, koji su pregovarali nuklearni sporazum, nazivajući ih šoumenima.

Dodao je da želi da pokuša da zaustavi zemlje da od novembra uvoze naftu iz Irana, kao nastavak pritiska na Teheran.

Image copyright AFP
Natpis na slici Sankcije bi mogle da zaustavile izvoz iranske nafte

To je bilo prvo direktno obraćanje nekog od visokih američkih zvaničnika ovako velikom broju Amerikanaca iranskog porekla i deo je strategije administracije za povećanje pritiska na vlasti u Iranu.

Zašto se Amerika povukla iz sporazuma?

Tramp je u maju nuklearni sporazum „užasnim, jednostranim dogovorom koji nikada nije trebalo da nastane".

Analitičari su takođe naveli da su Trampove namere usmerene na kritiku svega što je nasledio od administracije Baraka Obame, kao i na uticaj Pompea i Džona Boltona.

Tramp tvrdi da taj sporazum nije dovoljno ograničio iranske „destabilizujuće aktivnosti" u regionu i nije mogao da otkrije, niti spreči bilo kakvo kršenje uslova dogovora.

Iran insistira da je nuklearni program ove zemlje potpuno u skladu sa mirnodopskim namerama i u saglasnosti sa dogovorom potpisanim sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), koja je potvrdila da se Iran pridržava odredaba.

Šta SAD žele umesto toga?

Pompeo je u maju podvukao 12 uslova za svaki „novi sporazum" između Amerike i Irana, uključujući i povlačenje vojnih snaga iz Sirije i kraj podrške pobunjenicima u Jemenu.

Ostali uključuju Teheran:

  • Davanje punog objašnjenja Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju o ranijim nuklearno-vojnim programima i odustajanje od takvih operacija zauvek
  • Kraj „pretećeg ponašanja" prema susedima, uključujući „pretnje za uništavanje Izraela i ispaljivanje raketa ka Saudijskoj Arabiji i UAE"
  • Oslobađanje svih američkih državljana i saveznika „pritvorenih za lažne optužbe ili nestajanja u Iranu"

Potpuna primenu sankcija počeće u roku od 90 i 180 dana.

Prvi rok je 6. avgust i uticaće na kurs američkog dolara, trgovinu zlatom i drugim metalima, kao i na avijaciju i automobilsku industriju.

Sledeći rok, 4. novembra, usmeren je ka iranskoj finansijskoj i naftnoj industriji. Iako još sve sankcije nisu stupile na snagu, ekonomski pritisak se već oseća u Iranu , a očekuju se i protesti velikih razmera zbog rastućih cena i smanjenja vrednosti iranske valute.

Više o ovoj priči