Migrantska kriza: Italija utočište do dogovora EU

Deca migranti Image copyright EPA
Natpis na slici Ta zemlja je glavna tačka ulaska za stanovnike Afrike koji u Evropu stižu morem, ali teret dolaska migranata želi da podeli sa ostalim zemljama EU.

Italija će omogućiti brodovima za spasavanje migranata da pristaju na njenoj teritoriji dok EU ne postigne dogovor o novim dolascima.

Ministar inostranih poslova Enzo Moavero Milanezi kaže da će Italija nastaviti da prihvata brodove narednih pet nedelja, dok EU pregovara o trenutnoj migrantskoj politici.

Nova desničarska vlada Italija zauzela je čvrst stav o migracijama.

Ta zemlja je glavna tačka ulaska za stanovnike Afrike koji u Evropu stižu morem, ali teret dolaska migranata želi da podeli sa ostalim zemljama EU.

Mađarska na udaru Brisela zbog "Stop Soros" zakona

Da li biste pozvali migranta da prespava u vašoj kući?

EU: Kako do rešenja za migrantsku krizu

U ponedeljak, nakon razgovora sa nemačkim kolegom Heikom Masom Milanezi je rekao da će italijanske luke ostati otvorene sve dok se ne postigne rešenje kako bi sprečilo „stizanje svih ljudi u jednu zemlju".

Premijer Italije Đuzepe Konte u junu je upozorio da je Šengenska zona u opasnosti ukoliko EU ne postigne konsenzus o pitanju migracija.

Istog meseca, italijanska vlada odbila je da prihvati više od 600 migranata sa broda Akvarijus. Brod je zatim otplovio u špansku luku.

Brodu Lajflajn dozvoljeno je samo da se usidri na Malti pošto je osam zemalja EU pristalo da prihvati veliki broj putnika sa njega. Italija je, međutim, ponovo odbila prijem broda u svoje luke.

Više o ovoj priči