Poslanik Džordžije podneo ostavku zbog neprimerenog ponašanja

Džejson Spenser i Saša Baron Koen Image copyright Georgia Congress and AFP
Natpis na slici Spenser (levo) rekao je da je u pitanju „sulud i odvratan događaj"

Poslanik iz savezne američke države Džordžije podneo je ostavku nakon što je skinuo pantalone i izneo niz rasističkih uvreda u emisiji „Ko je Amerika?" komičara Saše Barona Koena.

Republikanski poslanik Džejson Spenser prvobitno je odbio da podnese ostavku po emitovanju emisije u nedelju.

U svojoj satiričnoj emisiji Baron Koen se podsmehuje istaknutim američkim političarima u lažnim intervjuima.

Spensera je nagovorio da učestvuje u obuci „borbe protiv terorizma". Predočeno mu je da koristi rasistički termin kako bi uplašio otmičare i prikaže svoju golu zadnjicu ne bi li zastrašio teroriste.

Baron Koen rekao je Spenseru: „Ako želiš da pobediš moraš da pokažeš malo kože". Koen je bio prerušen u stručnjaka za borbu protiv terorizma.

Iz kancelarije predsedavajućeg u Domu predstavnika Džordžije rekli su Vašington postu da je Spenser podneo ostavku koja stupa na snagu 31. jula.

Image copyright PA
Natpis na slici Saša Baron Koen poznat je po svojim satiričnim emisijama

Vlasti u Džordžiji zahtevale su od Spensera da podnese ostavku nakon emitovanja emisije. Predsedavajući u Domu predstavnika Džordžije, Dejvid Ralston, rekao je za CNN da je rečnik bio „za svaku osudu" i da „Džordžija može bolje od toga".

U emisiji u kojoj je gostovao Spenser, Koen se prerušio u pukovnika Erana Morada, izraelskog stručnjaka za borbu protiv terorizma, koji je naterao Spensera da:

  • Prikaže golu zadnjicu i juri Baron Koena vičući „SAD!" Koen je rekao Spenseru da teroristi ne vole da diraju zadnjicu drugih muškaraca jer se boje homoseksualizma.
  • Više puta glasno viče pogrdnu rasističku reč kako bi privukao pažnju i uplašio otmičare. Baron Koen zatim kaže: „Da li si ti lud? Ta reč ne sme da se koristi! To je odvratna reč".
  • Izigrava kineskog turistu kako postavlja štap za selfi ispod osobe koja nosi burku kako bi se uverio da ta osoba nije terorista (Spenser je 2016. godine podržao zakon o zabrani nošenja burki na javnim mestima)

Spenser je prvo odbio da podnese ostavku zbog, kako je rekao, ovog „suludog i odvratnog događaja".

Ovaj republikanac koji je u svom četvrtom mandatu, poražen je u stranačkim izborima za svoje poslaničko mesto u maju, ali je planirao da odsluži ostatak svog mandata do novembra.

On je izjavio da je Baron Koen „iskoristio njegov stravičan strah za bezbednost svoje porodice".

„Toliko sam bio uplašen u tom trenutku da nisam bio pri zdravom razumu i nisam mogao da razlučim za šta sam se prijavio kada sam pristao da učestvujem u njegovom treningu".

Spenser se izvinio svojoj porodici, prijateljima i biračima i rekao: „Duboko se kajem zbog rečnika koji sam upotrebio na zahtev Baron Koena".

Image copyright PA/Getty
Natpis na slici Saša Baron Koen i Sara Pejlin

Među političarima koje je Baron Koen navukao u svojoj emisiji su i bivši republikanski kandidat za potpredsednika SAD Sara Pejlin i bivši potpredsednik SAD Dik Čejni.

Pejlin je na svojoj Fejsbuk stranici izjavila pre emitovanja epizode u kojoj se pojavljuje: „Pridružujem se dugačkom spisku američkih javnih ličnosti koji su postali žrtve „zlobnog i bolesnog 'humora' britanskog 'komičara' Saše Barona Koena, koju je omogućio i sponzoriše kanal CBS".