Vrednost akcija Fejsbuka u padu zbog manjeg priliva aktivnih korisnika

Logo Fejsbuka Image copyright Reuters

Cene akcija Fejsbuka pale su za više od 20 odsto u sredu pošto je aktivnost korisnika bila manja od očekivane.

Društvena mreža, koja se našla na meti kritika zbog načina na koji koristi privatne podatke korisnika i širi lažne vesti, krajem juna imala je 2, 23 milijarde aktivnih korisnika mesečno.

To je 11 odsto više nego u junu 2017. godine, što predstavlja najniži rast u poslednje dve godine.

Firma je upozorila investitore da će povećani troškovi premašiti rast u prihodima 2019. godine, što će uticati na dobitak.

Fejsbuk očekuje usporen rast prihoda zbog novih mogućnosti korisnika da smanje broj vidljivih reklama i rasta broja korisnika sa manje profitabilnih tržišta,

Kompanija, koja u svom vlasništvu ima i Instagram i Vatsap, ulaže u nove tehnologije poput virtualne stvarnosti i videa.

Cena akcija Fejsbuka prvo su opale za 12 odsto nakon radnih časova u Njujorku, ali su se gubici uvećali kada je firma predočila svoje planirane troškove za naredni period.

Danijel Ivs, glavni strategista u GBH Insajtu rekao je da su prognoze kompanije „noćna mora".

„Predočili su razočaravajuće prognoze za drugu polovinu godine i 2019. godinu. To će svakako uticati na akcije u narednom periodu", rekao je on.

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Očekuje se da će Instagram, koji je u vlasništvu Fejsbuka, ublažiti lošije rezultate ove društvene mreže

Fejsbukova neto dobit za prethodni kvartal iznosila je 5, 1 milijarde dolara, što je za 31 odsto više nego u istom periodu 2017.

Prihod je skočio za 41 odsto na 13, 2 milijarde dolara ali su se uvećali i troškovi za 50 odsto na 7, 4 milijarde dolara.

Usporen je rast broja korisnika u SAD i Kanadi. Ova dva tržišta su ključna zbog visokih cena reklamiranja.

Broj korisnika u EU opao je zbog novog zakona o privatnosti, ali je broj korisnika u zemljama poput Indonezije nastavio da raste.

Ivs je rekao da će popularnost Instagrama pomoći Fejsbuku da ublaži izazove sa kojima se trenutno susreće.

Istraživačka firma E Marketer izračunala je u februaru da broj Fejsbuk korisnika mlađih od 25 godina opada za po 2 miliona svake godine.

Međutim, prema njihovoj računici, broj korisnika na Instagramu u istoj starosnoj granici će se uvećati za oko 1, 6 miliona.

Više o ovoj priči