Društvena istraživanja: Dečaci se druže više u grupi od devojčica

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Istraživanja pokazuju da se dečaci više druže u grupi

Bilo da se radi o popularnim tinejdžerskim filmovima ili rodnim stereotipima, većina misli da se devojčice više druže u grupi nego dečaci.

Ipak, nova studija pokazuje drugačije - da dečaci pre zadržavaju bliska prijateljstva u grupi.

Istraživači kažu da je analiza socijalnog ponašanja bitna i zbog zaraznih bolesti i vakcinacije. Otkrili su da je verovatnije da će se momci družiti sa šest istih prijatelja u periodu od šest meseci.

Prijateljstva devojčica su, međutim, promenljiva.

Studiju, objavljenu u sredu u naučnom časopisu Plos van, uradila je Londonska škola za higijenu i tropsku medicinu u saradnji sa Univerzitetom u Kembridžu.

Naučnici su koristili složene matematičke modele, da bi saznali kako se bolesti šire među društvenim grupama. Rezultati bi jednog dana mogli da pokažu i kako kontrolisati zarazne bolesti.

Kako svađe roditelja utiču na decu

Fejsbuk analizirao psihološki profil korisnika zbog reklama

Istraživači su tražili od 460 učenika u četiri srednje škole u ​​Velikoj Britaniji da imenuju šestoro dece sa kojima su provodili najviše vremena, između januara i juna 2015. godine.

Vodeći autor studije dr Adam Kučarski je rekao: "Dečaci se više druže u grupi nego devojčice. To možda ruši rodne stereotipe. Ali, ove informacije su nam izrazito korisne."

"Razumevanje šema društvenog mešanja u ovom specifičnom uzrastu od vitalnog je značaja za proučavanje zaraznih bolesti poput gripa i malih boginja, koje se brzo šire, posebno među decom. Rezultati će biti bitni za odluku o uvođenju novih vakcina."

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Prijateljstva među devojčicama su više promenljiva

Još jedan od autora studije, dr Kler Veham, sada pomoćnik profesora globalne zdravstvene politike na Londonskoj školi za ekonomiju, rekao je: "Deca su veoma važan deo širenja bolesti."

"Prethodne studije su samo razmotrile koliko se deca mešaju tokom jednog dana, tako da smo ovom studijom želeli da vidimo koliko se to vremenom menja."

"Takođe bi bilo dobro proširiti studiju na duži vremenski period, kako bismo videli kako se prijateljstva menjaju tokom godina".

Dr Teri Apter, psiholog i bivši mentor sa Kembridža, koji je dosta pisao o tinejdžerima i prijateljstvima, rekao je: "Primećeno je da su prijateljstva dečaka stabilnija."

"Devojčice osećaju da treba da budu bliske i sa onima koji im nisu prijatelji, kao i da treba da imaju zamenu za najbolju prijateljicu ukoliko se posvađaju. Zato više menjaju prijatelje."

Više o ovoj priči