Klimatske promene uticale na aktuelni toplotni talas širom Evrope

  • Met Mekgrat
  • Dopisnik za životnu sredinu
Rezervoar
Potpis ispod fotografije,

Aktuelni toplotni talas u Velikoj Britaniji isušio je neke rezervoare vode

Klimatske promene koje su uzrok ljudske aktivnosti udvostručile su mogućnost toplotnih talasa širom Evrope, poput trenutnog, smatraju naučnici.

Istraživači su uporedili temperature vazduha sa istorijskim rekordima sedam meteoroloških stanica u različitim delovima Evrope.

Prema preliminarnom izveštaju ovog leta „uticaj klimatskih promena je nedvosmislen".

Ustanovili su i da je razmera toplotnog talasa na Arktiku bez presedana.

Rasprostranjenost aktuelnog toplotnog talasa u Evropi navela je mnoge da se zapitaju o uticaju globalnog zagrevanja na ekstremne vremenske pojave.

Kako bi ustanovili da li postoji veza između ova dva, istraživači su definisali toplotni talas kao tri najtoplija dana u godini i izučili podatke iz sedam meteoroloških stanica, u Finskoj, Danskoj, Irskoj, Holandiji, Norveškoj i Švedskoj.

Ove lokacije su izabrane zato što poseduju digitalizovane podatke još početkom 20. veka, za razliku od na primer Velike Britanije. Tim je takođe koristio kompjuterizovane modele kako bi mogao da utvrdi razmeru ljudskog uticaja na klimatske promene.

Vodeći se podacima meteoroloških stanica u Holandiji, Irskoj i Danskoj, naučnici su zaključili da se mogućnost toplotnih talasa duplira klimatskim promenama.

Potpis ispod fotografije,

Veći deo Evrope trenutno je suočen sa natprosečnim temperaturama

Naučnici tvrde da je sličan toplotni talas verovatan u narednih deset godina u južnoj Skandinaviji i Irskoj i za nekih pet godina u Holandiji.

„Logika da klimatske promene utiču na toplotne talase je neizbežna. Svet postaje sve topliji i toplotni talasi sve češći", rekla je doktor Frederik Oto, zamenik direktora na Institutu za promene prirodne sredine Oksfordskog univerziteta.

„Ono što se nekada smatralo toplijim vremenom postaće redovna pojava - u nekim slučajevima već i jeste", dodala je ona.

Iako su naučnici priznali da je trenutni toplotni talas na Arktiku bez presedana, nisu bili u stanju da jasno potvrde koliki uticaj na to imaju ljudi.

Razlog za to je da letnje temperature dosta variraju iz godine u godinu tako da je ovaj trend nemoguće utvrditi, kažu autori.

Naučnici nisu bili u stanju da ustanove da li klimatske promene imaju uticaj na sistem visokog pritiska iznad Evrope. Nadaju se da će u tome uspeti kada objave detaljniju analizu vremenskih pojava ovog leta u naučnom žurnalu. Međutim, oni smatraju da bi države trebalo da reaguju na njihove prvobitne zaključke.

„Ne preduzimamo prave mere", kaže doktor Robert Vautard iz CNRS iz Francuske.

„Mi potvrđujemo postojanje klimatskih promena umesto da se borimo protiv njih".