Britanski ministar ženu Kineskinju predstavio kao Japanku

Demonstranti u Kini pale japansku zastavu, 2012. godine Image copyright AFP
Natpis na slici Kina i Japan su ratovali tokom istorije, a i dalje se spore oko dela teritorije

Novi ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džeremi Hant u zvaničnoj je poseti Kini. Ali, to nije vest koja je preplavila naslove, već gaf koji je napravio.

Hant je pri susretu sa kineskim kolegom želeo da se nametne i impresionira ga, pa je rekao da mu je supruga Kineskinja. Odmah potom se ispravio i rekao da je Japanka. To je izazvalo smeh.

Ovaj lapsus našlao se u medijskim naslovima, a kako je i sam Hant rekao, napravio je „strašnu grešku"

Lusija Gu je rođena u gradu Sianu u centralnoj Kini. Ona i Hant su se upoznali 2008, kada je radila na Univerzitetu Vorvik. Imaju troje dece.

Šta je zapravo Hant rekao?

Hant je bio na sastanku sa kineskim ministrom inostranih poslova Vangom Jiom kada je na engleskom rekao: „Moja supruga je Japanka - moja supruga je Kineskinja. Izviljavam se, ovo je bila strašna greška".

Objasnio je da je sa Vangom „govorio na japanskom tokom prijema", pre nego što je hteo da kaže: „Moja supruga je Kineskinja i moja deca su delom Kinezi. Njihovi baba i deda žive u Sianu, a naše porodične veze sa Kinom su jake".

Ko je Tereza Mej - profil liderke konzervativaca

Kako će Britanija izaći iz EU za godinu dana

Tramp u poseti Terezi Mej usred Bregzit „krize"

Pa zašto je ovo veliki gaf?

1. Kina i Japan su gorki rivali

Pomešati Kinu sa bilo kojom drugom zemljom je loše, ukoliko pokušavate da održite dobre odnose sa vlastima te azijske zemlje.

Pomešati Kinu sa Japanom - najgori je mogući scenario.

Kina i Japan su gorki rivali decenijama. Borili su se u dva kinesko-japanska rata i u sporu su zbog teritorije u Istočnom kineskom moru.

Među starijim Kinezima mnogo je onih koji nerado kupuju japanske proizvode ili idu u tu zemlju na odmor - jer optužuju Japan da umanjuje svoje ratne zločine.

Nekoliko protesta protiv Japana organizovano je širom Kine 2012. godine, kada su napetosti zbog sporne teritorije rasle.

2. Govorio je o svojoj supruzi

Svakom se lako može omaći greška kada govori o nečijoj etničkoj pripadnosti.

Hant govori japanski, radio je u toj zemlji - i kaže da je sa Vangom razgovarao na japanskom - što može objasniti zašto je o tome razmišljao tokom sastanka.

Ali i tada je nezgodno objasniti zašto je „Japanka" izletelo na koferenciji sa kineskim zvaničnicima - naročito jer je govorio o svojoj supruzi.

Kad smo kod toga...

3. To podstiče loše stereotipe

Image copyright iStock
Natpis na slici Rizično je napraviti grešku o nečijoj etničkoj pripadnosti

Uobičajena je šala da stanovnici istočne Azije „svi izgledaju isto". Mnogi od njih žale se na loše pretpostavke o tome koja je njihova etnička pripadnost.

Na primer, neki ljudi su me pozdravljali sa „Konićiva" (zdravo na japanskom) iako sam Kinez, dok su mog prijatelja Japanaca koji živi u Velikoj Britaniji nekoliko puta stranci pozdravili sa „Ni hao" (zdravo na kineskom).

Mnogi stanovnici istočne Azije složili bi se sa tim da to nije najgora greška koju neko može da napravi - ali je i dalje prilično dosadna.

Hantov gaf možda jeste nespretna jezička omaška - ali je vrlo nesrećna greška koja može da se napravi u ovim okolnostima.

I ono što je mnogo bitnije za Hanta - time nije impresionirao svoje domaćine, što je trebalo da bude poenta pominjanja supruge.

4. Da li bi to ipak radilo?

Image copyright AFP
Natpis na slici Hant i Ji

S obzirom na rastući status Kine kao svetske sile i uticaj njenih potrošača, mnogi političari i firme pokušavaju da se dopadnu Kinezima.

Ali to je lakše reći, nego uraditi.

Osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg i predsednik Francuske Emanuel Makron pokušavali su da impresioniraju kinesku publiku govoreći mandarinski - što je izazvalo mešovite kritike.

Ni kineske porodične veze ne znače nužno dobar odnos sa Kinom.

Na primer, Gari Lok je bio američki ambasador u Kini od 2011. do 2013. Mediji su o njemu pisali jer je bio prvi Amerikanac kineskog porekla u takvoj ulozi.

Ali on se bez obzira na to suočavao sa kritikama kineskih medija. Pogotovo kada je bilo napeto - kada je američka ambasada u Pekingu dala utočište kineskom disidentu Čenu Guangčengu.

Državne novine Global Tajms poentirale su podsećajući na to da je Lok samo „normalan" američki političar, koji čuva interese Vašingtona, uprkos njegovom kineskom poreklu.

Više o ovoj priči