Darin Tatu: Izraelska arapska pesnikinja osuđena za podsticanje na nasilje

Porodica i prijatelji nose telo 41-godišnjeg Izraelca Nečamija Lavija, koji je ubijen kada je pokušao da pomogne žrtvama u napadu koji je izvršio jedan Palestinac, 4. oktobar 2015.

Autor fotografije, AFP

Potpis ispod fotografije,

Pesma se dovodi u vezu sa serijom napada, ubadanja, pucnjava na Izraelce

Arapska pesnikinja koja živi u Izraelu osuđena je na kaznu zatvora zbog podsticanja na nasilje i podržavanje grupe koja je označena kao teroristička organizacija. Osuđena je na osnovu postova na društvenim mrežama.

Darin Tatu je uhapšena 2015. godini zbog tri posta, uključujući i video na kojem su prikazani palestinski demonstranti koji bacaju kamenje. Tatu je na video dodala svoj glas i čitala svoje pesme.

Rekla je da je njena pesma pogrešno shvaćena i da nije pozivala na nasilje.

Tatu je dobila je kaznu zatvora od pet meseci.

Dopisnica BBC iz Jerusalima Koland Nel kaže da je slučaj pesnikinje otvorio pitanje slobode govora i skrenuo pažnju na povećan broj hapšenja Arapa i Palestinaca na Zapadnoj obali. Oni su optuženi za podsticanje ili planiranje napada na internetu.

Izrael smatra da je podstrekivanje na društvenim mrežama upravo dovelo do serije napada, ubadanja i pucnjava od strane Palestinaca ili izraelskih Arapa. U njima je ubijeno 55 Izraelaca od oktobra 2015. godine.

Stotine napadača je poginulo, a neki su uhapšeni, kažu izraelske vlasti.

Nakon izricanja presude, Tatu je rekla da nije iznenađena.

„Očekivala sam zatvorsku kaznu i to se dogodilo, nisam očekivala pravdu. Tužilaštvo je donelo političku odluku, jer sam Palestinka. Radi se o slobodi govora, zato sam i završila u zatvoru", rekla je Tatu za izraelske novine Haretz.

Autor fotografije, AFP

Potpis ispod fotografije,

Izraelski tužioci kažu da je pesma koju je napisala Tatu poziv na nasilje

Tatu, 36-godišnjakinja, uhapšena je u oktobru 2015. godine i tada je provela nekoliko meseci u zatvoru. Nakon toga je prebačena u kućni pritvor u januaru 2016. godine.

Prvobitno je bila zatvorena u stanu u Tel Avivu, a kretanje joj bilo ograničeno, jer su izraelske vlasti smatrale da je „pretnja za opštu bezbednost".

Tatu je bio prvobitno optužena zbog tri posta sa društvenih mreža, koji su se pojavili na početku serija napada, uglavnom od strane pojedinaca, na Izraelce.

Prvi post je bio video koji prikazuje njenu pesmu i snimke palestinskih demonstranta, koji su bacali kamenje na izraelske snage bezbednosti.

Stihovi pesme su: „Otpor, moj narode, oduprite se njima. / Oduprite se pljački naseljenika / I napravite karavan mučenika."

U optužnici se navodi da su „sadržaj, izlaganje i okolnosti objavljivanja pesme stvorile realnu mogućnost da će počiniti nasilje ili terorizam".

Ali Tatu insistira da je pesma pogrešno prevedena i tako i pogrešno protumačena.

„Nisu razumeli pesmu", rekla je Tatu prošle godine za novinsku agenciju Rojters. „Ona nije poziv za nasilje. U pitanju je borba."

Tatu je takođe osuđena zbog još jednog posta za koji tužioci tvrde da predstavlja podršku palestinskoj militantnoj grupi Islamski džihad - koju su Izrael, SAD i UK označili kao terorističku organizaciju. Oni se zapažu za novu palestinsku „intifadu", odnosno ustanak protiv izraelske okupacije .

Treći post bila je fotografija izraelske arapske žene, koju je izraelska policija ubila. Tatu je napisala: „Ja sam sledeća".