Amerika namerava da poveća poreze na kinesku robu vrednu 200 milijarde dolara

Američki predsednik Donald Tramp i kineski predsednik Si Đin Ping Image copyright Getty Images
Natpis na slici Nastavlja se trgovinski rat izmeću SAD i Kine

SAD razmišlja o uvođenju carina od 25 odsto na kinesku robu vrednu 200 milijarde dolara, što je više nego prvobitno razmatranih 10 odsto.

Moguće je da će planovi biti objavljeni kasno u sredu, ali još uvek nije postignut dogovor o povećanju nameta, rekli su izvori američkim medijima.

Ovakav potez mogao bi da poveća tenzije između SAD i Kine koje su već umešane u trgovinski rat.

SAD je u julu objavila spisak proizvoda u vrednosti od 200 milijardi dolara koji će biti oporezovani od septembra.

Na spisku se nalazi više od 6,000 proizvoda među kojima su hrana, minerali i potrošačka dobra poput tašni.

SAD su započele trgovinski rat sa Kinom uvođenjem taksi od 25 odsto na robu vrednu 34 milijardi dolara. Kina je uzvratila istom merom.

Pretnje Vašingtona su eskalirale nakon što je predsednik Donald Tramp izjavio da razmišlja o povećanju carina na svu uvezenu robu iz Kine, čija je vrednost 500 milijardi dolara.

SAD optužuje Kinu za krađu autorskih prava i želi da umanji sopstveni visok trgovinski deficit sa drugom najvećom ekonomijom sveta.

Međutim, stručnjaci smatraju da su neslaganja oko trgovinske politike deo šireg sukoba za uticajem na svetskoj sceni ove dve supersile.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je u ponedeljak da će SAD uložiti 113 miliona dolara u Aziju, što se posmatra kao pokušaj suprotstavljanja rastućem kineskom uticaju u regionu.

Blumberg, koji je prvi objavio vest o povećanju carina, tvrdi da se vode razgovori iza zatvorenih vrata između zvaničnika iz SAD i Kine kako bi se obnovili trgovinski pregovori između dve zemlje.

Očekuje se da će SAD uskoro objaviti carine i na ostalih 16 milijardi od 50 milijardi dolara vrednu kinesku robu koju je odlučila da oporezuje.

Više o ovoj priči