Američki srednjeročni izbori: Lažni Fejsbuk profili

Fejsbuk Image copyright Getty Images/Facebook
Natpis na slici Izbrisane stranice čija je namera bila zloupotreba tokom kampanje

Fejsbuk je izbrisao 32 naloga i stranice, smatrajući da su napravljeni za zloupotrebu tokom kampanje za srednjeročne američke izbore koji se održavaju u novembru.

Kako navode iz ove kompanije, istraga je tek na početku, tako da ne znaju ko stoji iza stranica.

Kažu i da su kreatori u prikrivanju identiteta otišli dalje nego što su to radili Rusi u kampanji za predsedničke izbore 2016. godine.

Ova društvena mreža objavila je da je identifikovala 17 sumnjivih provila na Fejsbuku i sedam Instagram naloga.

Šta je Fejsbuk otkrio?

Kako navode, sa ovih Fejsbuk naloga objavljeno je više od 9,500 postova, dok je na Instagramu objavljen jedan.

Image copyright Facebook
Natpis na slici Fejsbuk je podelio neke od fotografija postavljene sa ovih naloga

Kako dodaju, više od 290,000 naloga pratilo je bar jednu od starnica.

Najpopularniji lažni nalozi bili su:

  • Azlatan Varios
  • Blek Elevejšn
  • Majndful Bing
  • Rezisters

Zašto Fejbuk ne može da bude siguran ko je odgovoran?

Tvorci naloga ovog puta su otišli korak dalje u skrivanju identiteta nego što je to uradila ruska istraživačka agencija IRA ranije, kažu iz Fejbuka.

Kako bi sakrili lokaciju, tvorci ovih naloga koristili su virtuelne privatne mreže (VPN), a za reklamiranje su koristili pomoć trećih lica.

Štaviše, iz Fejsbuka kažu da nisu našli dokaze o ruskim aj-pi adresama.

Ipak, pronašli su jednu vezu između ruske agencije IRA i novih naloga. Jedan od naloga agencije IRA podelio je Fejsbuk događaj koji je napravila stranica Rezisters. Jedan IRA nalog naveden je i kao administrator ove stranice.

Image copyright Facebook
Natpis na slici Mnoge poruke usmerene su protiv Trampa

Dodaju i da „možda nikada neće moći da identifikuju izvor" lažnih naloga.

„Moguće je da se radi o agenciji IRA sa poboljšanim sposobnostima, ali možda je i reč o odvojenoj grupi", objašnjava Aleks Stamos, šef bezbenosti u Fejsbuku.

Zakerberg svedoči: sedam stvari na koje treba obratiti pažnju

Fejsbuk skandal : ko sve prati vaše podatke na internetu

Kembridž Analitika zatvorena - istraga se nastavlja

Šta kompanija radi po tom pitanju?

Fejsbuk je izbrisao sumnjive naloge, ali kaže da su administratori drugih legalnih stranica nesvesno sarađivali sa njima.

Na primer, nakon što je nalog Rezisters napravio Fejsbuk događaj za protest od 10. do 12. avgusta, vlasnici pet drugih stranica ponudili su da budu domaćini demonstracija. Postavili su i detalje o prevozu i lokacijama.

Fejsbuk navodi da je kontaktirao administratore, te da je upozorio 2,600 korisnika zainteresovanih za događaj.

Image copyright Facebook
Natpis na slici Jedan od postova sa lažnog profila

Kompanija kaže da će nastaviti sa naporima da detektuje dalje zloupotrebe svoje platforme, te da sarađuje sa policijskim organima i drugim tehnološkim firmama kako bi razumeli pretnje sa kojima se suočavaju.

Kako su američki političari reagovali?

„Današnje saopštenje Fejsbuka pokazuje ono čega smo se dugo plašili: da zlonamerni strani akteri sa oznakama ranije identifikovanih ruskih uticajnih kampanja nastavljaju da zloupotrebljavaju društvene mreže kako bi uticali na američko biračko telo", kaže kongresman iz redova demokrata Adam Šif.

I senator Mark Varner, takođe demokrata, je reagovao na ovu situaciju.

„Današnje obelodanjivanje je dodatni dokaz da Kremlj nastavlja da eksploatiše platforme poput Fejsbuka da širi dezinformacije i drago mi je što je Fejsbuk preuzeo neke korake", kazao je.

Republikanac Lindzi Grejam, dodao je da namerava da preduzme mere odmazde uvođenjem zakona o sanckijama prema Rusiji u četvrtak.

„To će biti sankcije iz pakla. I bilo kojoj drugoj zemlji koja pokuša da se umeša u naše izbore, dogodiće se isto."

Prema rečima republikanca Ričarda Bara cilj ove operacije bio je „da pokaže razdor, nepoverenje i podelu u pokušaju podrivanja javne vere u naše institucije i naš politički sistem".

„Rusija želi slabu Ameriku", dodao je.

Analiza: Dejv Li, reporter u oblasti tehnologije u Severnoj Americi

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Fejsbuk otkrio brojne lažne naloge namenjene zloupotrebi u američkoj kampanji

Ovo se može učiniti kao još jedan katastrofalan naslov za Fejsbuk, ali nije.

Ranije u toku godine obećali su da će poboljšati napore u brisanju dezinformacija. Obećali su da će angažovati više ljudi, zatražiti spoljašnju pomoć i da će raditi na novim automatskim metodama detekcije.

Danas su uspeli da podele opipljive primere kako svi ovi napori zajedno mogu da ponište ovakvu lažnu kampanju, pre nego što je nanla veliku štetu.

Ali budućnost je zabrinjavajuća i predvidiva. Ova najnovija kampanja je bila sofisticiranija od bilo čega ranije - korišćenje trećih strana za kupovinu reklama u SAD je veliki problem sa kojim Fejsbuk treba da se izbori.

I da dodam, dok je Fejsbuk uspeo da otkrije ovu specifičnu operaciju, niko od nas zaista nije svestan koliko je to veliki problem.

Šta se dogodilo u kampanji 2016?

Ubrzo nakon glasanja, osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg je odbacio pretpostavku da su lažne vesti objavljene na ovoj platformi uticale na rezultate predsedničkih izbora, rekavši da je to „prilično luda ideja".

Ali ubrzo se izvinio što je tako reagovao.

U septembru 2017. Fejsbuk je priznao da su Rusi zaista koristili lažne identitete kako bi pokušali da utiču na američke izbore pre i nakon glasanja, te da su postavljali komentare, reklame i detalje o uličnim protestima kako bi to postigli.

I američki sekretarijat zadužen za ovu oblast takođe je zaključio da su Rusi koristili lažne naloge na društvnim mrežama u pokušaju da se mešaju u kampanju.

Predsednik Putin je odbacio umešanost Rusije.

Više o ovoj priči