Rusija šokirana misterioznim ubistvom trojice novinara u CAR

Imena ubijenih ruskih novinara Image copyright Getty Images
Natpis na slici Rusi izražavaju svoje saučešće poginulim novinarima

Trojica novinara bili su na zadatku i istraživali navode o ruskim plaćenicima koji se bore u Centralnoafričkoj republici kada je njihov automobil napadnut, a oni ubijeni.

Ostala su mnoga nerazjašnjena pitanja o njihovoj smrti, objašnjavaju novinari BBC-ja Jelisaveta Fokht i Sergej Goriaško.

Šta se dogodilo

Cenjeni ratni izveštači Orhan Džemal, dokumentarni reditelj Aleksandar Rastrogujev i kamerman Kiril Radčenko napadnuti su u ponedeljak u 19.00 dok su putovali 180 kilometara severno od glavnog grada CAR Bangija do grada Sibuta, izjavili su zvaničnici.

Putovali su tokom noći iako su upozoreni da nije bezbedno.

Njihov zadatak bio je da istraže navode o ruskim plaćenicima iz privatne ruske vojne firme Vagner Grupa koji se bore u Centralnoafričkoj republici.

Ruski novinari ubijeni iz zasede

Vagner je više puta bio u žiži interesovanja javnosti zbog svojih aktivnosti u Siriji. Prema nedavnim izveštajima, grupa je navodno počela sa radom i u CAR.

Ruski zvaničnici i Kremlj poriču bilo kakvu vezu sa plaćenicima. Međutim, Rusija je u februaru poslala 180 trenera u Bangi nakon što je dobila dozvolu UN da obučava vojsku CAR.

Image copyright Reuters
Natpis na slici Hiljade ljudi ubijeno je u nasilju u CAR proteklih godina

Džemala, Rastrogujeva i Radčenka u CAR je poslao Centar za istraživanje i kontrolu (ICC), mreža istraživačkih novinara koju sponzoriše bivši tajkun Mihail Hodorkovski koji se nalazi u izgnanstvu. Sva trojica su bili honorarno angažovani.

Prema ICC-u, novinari su već posetili vojnu bazu Berengo nedaleko od prestonice gde su ruski treneri obučavali vojnike CAR.

Sledeća destinacija bila im je Bambari gde su ugovorili sastanak sa radnikom UN, rekli su u ICC-u. „On je trebalo da im da informacije o situaciji sa ruskim vojnim trenerima u CAR i da im pomogne oko snimanja rudnika zlata u Ndasimi".

Rusija je ove godine izjavila da je zainteresovana za razvoj prirodnih dobra u Centralnoafričkoj republici.

Trojicu novinara presreli su muškarci koji su nosili turbane i govorili arapski, izjavio je Marselin Jojo iz lokalne vlasti u Sibutu.

Potparol vlade rekao je da su devetorica muškaraca sa maramama na glavi zaustavila novinare i pucala u njih. Jedan od njih umro je na licu mesta dok su druga dvojica kasnije preminula od povreda.

Njihov vozač nekako je uspeo da pobegne i podigne uzbunu.

Tri talentovana novinara

  • Kiril Radčenko, 33, bio je snimatelj koji je obećavao. Radio je u Čečeniji i skorije u Siriji sa novinskom agencijom Ana
  • Aleksandar Rastrogujev, 47, bio je poznat po svojim izveštajima o sukobima u istočnoj Ukrajini, a naročito za svoje dokumentarce na internetu o protestima ruske opozicije 2011-12
  • Orhan Džemal, 51, pokrivao je sukobe u Libiji, Siriji, istočnoj Ukrajini i južnoj Osetiji. Radio je za Novaja Gazetu, Izvestiju, Komersant i TV kanal Dozhd. Poznat je kao neustrašiv i miran ratni izveštač. Kolege se sećaju da je poslao izveštaj sa groblja na vrhuncu sukoba u Ukrajini

Ko stoji iza napada

Nije poznat razlog napada, kao ni identet napadača.

Prema novinskoj agenciji Interfaks, jedan od motiva može biti pljačka.

Kolege trojica novinara kažu da su sa sobom imali skupocenu opremu za kameru i više od 8, 000 dolara u gotovini koji su nestali sa mesta napada.

Ruska državna agencija Tas spekuliše da je lokalna većinsko muslimanska naoružana grupa Selaki, nejverovatnije umešana.

Država je nestabilna od kada su muslimanski pobunjenici zbacili predsednika CAR, čije je stanovništvo većinski hrišćansko.

Misija UN od 13. 000 sa poteškoćama pokušava da održi mir.

Ali zbog čega novinari nisu putovali sa obezbeđenjem?

Ubistva novinara u CAR su retka, ali se dešavaju. Francuska fotoreporterka Kamil Lepaž ubijena je u sukobima 2014. godine.

Izvršni direktor ICC-a Anastasija Gorškova objasnila je da su imali velikih logističkih problema da pošalju novinare u CAR.

Image copyright AFP
Natpis na slici Kamil Lapaž ubijena je 2014. godine u CAR

Bilo je potrebno nekoliko nedelja kako bi našli prevodioca na ruskom dok je bilo nemoguće naći bilo kakve savetnike za obezbeđenje, dodala je ona.

Tim je bio sačinjen od ratnih izveštača sa velikim iskustvom pa su zbog toga odlučili da idu sami.

Kako je preživeo vozač

Postavlja se pitanje kako je preživeo vozač koji je uspeo da pobegne u još uvek nerazjašnjenim uslovima.

Anastasija Gorškova rekla je za BBC da su urednici ICC-a u danim pred napad bili zabrinuti zbog vozača nakon što je grupu zaustavila policija koja je tražila mito.

Vozač je bio prevodilac i pregovarao visinu mita koju moraju da daju.

Međutim, Kiril Radčenko uverio je urednike da vozač ne radi za policiju i da nema razloga za zabrinutost, kažu njegovi urednici.

Image copyright EPA
Natpis na slici Predsednici CAR i Rusije sastali su se u maju kako bi unapredili saradnju

Šta rade Rusija i CAR

Centralnoafrička republika nema funkcionalne oružane snage i bezbednosna situacija u zemlji je izuzetno loša.

Mirovnjaci UN preopterećeni su poslom i pobunjenici kontrolišu velike delove zemlje.

Postoje pokušaji da se vojska ponovo uspostavi, i to uz pomoć Rusije.

U decembru 2017. godine, Moskva je ubedila Savet bezbednosti UN da napravi izuzetak na zabranu izvoza oružja vojsci CAR. Poslali su specijaliste da obuče snage, kao i bezbednosne agente da služe kao obezbeđenje predsedniku Faustinu Touaderu.

Da li je Vagner umešan? Posmatrači smatraju da jeste. Rusija je takođe potpisala ugovore sa CAR o izvlačenju minerala i razgovarala sa nekim pobunjeničkim grupama u tim krajevima. Nije jasno da li su Vagnerovi plaćenici umešani u ove aktivnosti.

Povezane teme

Više o ovoj priči