Tviter neće blokirati stranicu InfoVors i Aleksa Džonsa

Aleks Džons na jednom od događaja tokom Trampove kampanje Image copyright Reuters
Natpis na slici Džons i InfoVor imaju više od 100. 000 tvitova

Izvršni direktor Tvitera kaže da neće blokirati stranicu InfoVors ili njenog vlasnika Aleksa Džonsa, jer nalog ne krši pravila ove platforme.

Brojne platforme, uključujući Jutjub i Fejsbuk, izbrisale su ove nedelje sadržaje desničarskih teoretičara, zbog govora mržnje.

Džons je optužio ove platforme za nepoštenu cenzuru njegovih naloga.

Radio voditelj poznat je po širenju neosnovanih tvrdnji o tragičnim događajima, uključujući 11. septembar.

Da li društvene mreže stvaraju zavisnost

Greška u programu Fejsbuka pogodila 14 miliona korisnika

Tvitovi na bugarskoj ćirilici pomešani sa ruskim botovima

Roditelji dvoje dece poginule u pucnjavi u Sendi Huk osnovnoj školi 2012. godine tužili su ga zbog klevete, jer je više puta tvrdio da je reč o „gigantskoj prevari". Dvadesetoro dece mlađe od sedam godina i šestoro odraslih stradalo je u tom napadu.

U seriji tvitova u utorak glavni izvršni direktor i suosnivač te društvene mreže Džek Dorzi objasnio je odluku te mreže, potvrđujući da ona neće pratiti korake ostalih poput Epla i Spotifaja koje su izbrisale Džonsove i postove InfoVorsa.

Dorzi kaže da nalozi nisu prekršili pravila ove platforme, ali je obećao da će ih suspendovati ukoliko ikada budu kontroverzni.

U svom objašnjenju Dorzi objašnjava da bi bilo pogrešno „podlegati i jednostavno reagovati na spoljašnji pritisak", umesto poštovanja principa kompanije.

Šta je Džons pisao na Tviteru?

Džons najčešće koristi svoj Tviter nalog da sa svojih 850. 000 pratilaca podeli sadržaj InfoVarsa, te da promoviše teorije zavere protiv liberala, muslimana i migranata.

  • U julu je rekao da demokrate planiraju građanski rat 4. jula ili na Dan nezavisnosti
  • Prošle godine tvitovao je o tome da su muslimani u Engleskoj tražili od kraljice da pređe u Islam ili da napusti zemlju. Međutim, Si En En je pišući o Infovorsu napisao tekst vraćajući se u 2009. godinu i grupu koju je vodio radikalni propovednik Anjem Čoudari, koji je do 2017. godine služio petogodišnju kaznu zatvora zbog poziva za podršku Islamske države
  • On je ranije izjavio da je „transrodnost" plan za „depopulaciju stanovništva", koji je skovala CIA i da je normalizacija duševmoj bolesti „zla pedofilska zavera za seksualizaciju i uništavanje dece"
  • On je 2013. godine opisao Baraka Obamu kao „globalnog lidera Al Kaide", a kasnije ga optužio za napružavanje Islamske države

Neki korisnici su ljutito odgovorili na tvitove izvršnog direktora, optužujući ovu društvenu mrežu da ignorišu govor mržnje.

Image copyright Reuters
Natpis na slici Dorzi tvrdi da nisu prekršena pravila kompanije

Nekoliko desničarskih komentatora ukazuje da blokiranje sadržaja predstavljaju izazov za slobodu govora u SAD.

Donald Tramp Džunior je u ponedeljak ukazao da su akcije protiv Džonsa deo velike cenzure koja se sprovodi kako bi očistila konzervativne medije.

Aplikacija InfoVors je zabeležila porast popularnosti, od kada je Džonsov sadržaj izbrisan, i tako dostigla četvrto mesto među informativnim aplikacijama na Epl storu.

Džons je rekao da je uklanjanje sadržaja deo međunarodne zavere protiv njega, i tvrdi da je to „mešanje u izbore" pred američke srednjoročne izbore koji se održavaju ove godine.

Ovo nije prvi put da se Tviter suočio sa sličnim polemikama.

Prošle godine je suspendovao svoj sistem verifikacije nakon što je optužen za povećanje sadržaja krajnje desničarskih zvanično verifikovanih naloga.

Dorzi je u utorak tvitovao o tome da je platforma bila „loša u objašnjavanju naših odluka u prošlosti", ali je rekao da je posvećena tome da se popravi.

Tviter je u proteklih nekoliko meseci blokirao naloge nekih desničara, uključujući Tomija Robinsona, u sklopu borbe protiv omalovažavajućih i uvredljivih sadržaja.

Ranije ove godine izvršni direktor je zatražio pomoć javnosti u borbi protiv zloupotrebe na mreži.

Više o ovoj priči