SAD: Sveštenici u Pensilvaniji 'zlostavljali više hiljada dece'

Nadbiskup Donald Verl
Potpis ispod fotografije,

Nadbiskup Donald Verl kritikovan je zbog navodne uloge u zataškavanju zlostavljanja dece unutar crkve

Vrhovni sud Pensilvanije objavio je izveštaj u kome se navode detalji o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj crkvi, sa imenima više od 300 optuženih sveštenika.

Zaključak ovog obimnog istraživanja je da je u proteklih 70 godina više od 1.000 dece pretrpelo zlostavljanje u šest eparhija Pensilvanije.

Zvaničnici navode da je istraga pokazala da je crkva sistematski zataškavala te slučajeve.

Reč je poslednjoj u nizu istraga širom sveta o navodnom seksualnom zlostavljanju koje su počinili katolički sveštenici.

Nakon 18-mesečne istrage „više od hiljadu dece žrtava je identifikovano iz dokumenata same crkve", navodi se u izveštaju objavljenom u utorak.

„Verujemo da je pravi broj - dece čiji su podaci izgubljeni i koji se plaše da izađu u javnost - više hiljada".

U dokumentu se navodi da su sveštenici zlostavljali dečake i devojčice, kao i tinejdžere.

„Crkva štitila zlostavljače i sebe, a ne decu"

„Crkvene vođe su ih za to vreme ignorisale. Umesto toga, štitili su zlostavljače i, pre svega, svoju instituciju", navodi se u izveštaju.

Zbog navodnih zataškavanja unutar crkve veliki broj slučajeva je zastareo za sudski proces.

Međutim, moguće je da bude novih slučajeva i još optužnica jer se istraga nastavlja.

Iako se u izveštaju navode imena više stotina sveštenika, neka imena nisu objavljena zbog tvrdnji da bi im tako bila narušena ustavna prava.

Državni tužilac Pensilvanije Džoš Šapiro je na konferenciji za novinare u utorak izjavio da njegova kancelarija radi na uklanjanju tih ograničenja.

„Zvaničnici crkve namerno opisuju zlostavljanje kao neku glupost, a ona to nimalo nije. To je zlostavljanje dece, među kojima je bilo i silovanja", kaže Šapiro.

Potpis ispod fotografije,

Nadbiskup Teodor Mekarik podneo je ostavku zbog optužbi da je decenijama seksualno zlostavljao decu i odrasle.

U izveštaju se kritikuje i vašingtonski nadbiskup, kardinal Donald Verl, koji je ranije bio deo pitsburske eparhije, zbog uloge u prikrivanju zlostavljanja.

Verl je pre izveštaja objavio saopštenje u kojem se navodi da je „postupao brinući za žrtve, kako bi sprečio buduća zlostavljanja".

„Ovaj izveštaj će biti podsetnik velikih neuspeha koje crkva mora da prihvati i za koja će tražiti oprost", naveo je Verl.

Velika porota Pensilvanije intervjuisala je više desetina svedoka i proučila više od 500.000 stranica dokumenata svake eparhije.

Mnoge žrtve su tvrdile da su bile drogirane ili da su ih omamili na neki drugi način.

Takođe, neki se sećaju da su ih u porodici tukli jer im nisu verovali kad su ispričali šta se dogodilo.

U Pensilvaniji živi više od tri miliona katolika, dok američki mediji navode da je u toj saveznoj državi najveći broj istraga seksualnih zlostavljanja unutar crkve u čitavoj zemlji.

Izveštaj je objavljen usred novih optužbi za seksualno zlostavljanje unutar katoličke crkve u SAD.

Prošlog meseca, visoki zvaničnik Katoličke crkve, kardinal Teodor Mekarik, bivši nadbiskup Vašingtona, podneo je ostavku zbog optužbi da je decenijama seksualno zlostavljao decu i odrasle.

Kada je Mekarik 2006. podneo ostavku na mesto nadbiskupa Vašingtona, zamenio ga je aktuelni kardinal Verl, koji je sada u centru pažnje zbog navodnog zataškavanja zločina.

Ranije ove godine, papa Franja izvinio se čileanskim žrtvama zbog „ozbiljnih grešaka" u bavljenju slučajem navodnog zlostavljanja dece.