Tramp i CIA: Bivšem šefu CIA ukinut pristup tajnim dokumentima

Bivši direktor CIA Džon Brenan Image copyright Reuters
Natpis na slici Džon Brenan bio je na mestu direktora CIA do januara 2017.

Donald Tramp je ukinuo pristup tajnim dokumentima bivšem šefu CIA Džonu Brenanu i na taj način onemogućio svom kritičaru pristup osetljivim informacijama.

Odluku je objavila sekretar za štampu Bele kuće Sara Sanders, čitajući Trampovu izjavu.

U saopštenju se pominje Brenanovo „hirovito vladanje i ponašanje".

Brenan tvrdi je da je taj potez deo sveobuhvatnije ideje predsednika Trampa da „suzbije slobodu govora i kazni kritičare".

„Svi Amerikanci bi trebalo ozbiljno da se zabrinu, uključujući i obaveštajne službenike, koliko košta sloboda govora.

Moji principi vrede mnogo više od odobrenja na pristup poverljivim informacijama, neću popustiti."

Tramp „moralno nepodoban da bude predsednik“

Rusija: Oblak nad Trampovom Belom kućom

Brenan je ranije rekao da je Trampovo ponašanje na brifingu posle samita u julu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Helsinkiju bio „ništa manje nego izdaja".

I prošle godine, Brenan je doveo u pitanje istragu o mogućem tajnom odnosu zvaničnika Trampove kampanje i Rusije tokom predsedničkih izbora u 2016. godini.

Predsednik Tramp je više puta odbacio tu tvrdnju, nazivajući je „lovom na veštice".

U intervjuu za Vol Strit Žurnal, Tramp je rekao da bi još prošle sedmice poništio dozvolu gospodina Brenana, ali je bio „previše uznemiren".

Šta je Trampova izjava tačno znači?

„Kao šef izvršne vlasti i vrhovni komandant, imam jedinstvenu ustavnu odgovornost da zaštitim tajne podatke nacije, uključujući i kontrolu pristupa njima.

Odlučio sam da povučem bezbednosni pristup Džonu Brenanu, bivšem direktoru Centralne obaveštajne agencije."

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Tramp je oduzeo pristup poverljivim informacijama i drugim visokim zvaničnicama SAD

„Istorijski gledano, bivšim šefovima obaveštajnih službi i agencija za sprovođenje zakona omogućeno je zadržavanje pristupa tajnim informacijama nakon njihove službe, tako da mogu da se konsultuju sa svojim naslednicima.

To ne mora da podrazumeva kontinuiran pristup Brenana tajnim podacima."

U saopštenju se dodaje da je Tramp ukinuo pristup tajnim informacijama i bivšem šefu FBI Džejmsu Komiju, kojeg je otpustio prošle godine, bivšem direktoru nacionalne obaveštajne službe Džejmsu Klaperu, bivšem direktoru Agencije za nacionalnu bezbednost Majklu Hajdenu i jednom bivšem tužiocu, između ostalih.

Šta su rekli?

Džejms Komi je rekao da je „moralno neprimereno" da Tramp donosi ovakve. U njegovim memoarima uporedio je Trampa sa šefom mafije.

Komi je rekao: „Još jednom je predsednik poslao poruku da će kazniti ljude koji se ne slažu sa njim i nagradio one koji ga hvale."

On je dodao da „sigurnosna odobrenja ne bi trebalo da se koriste kao pioni u sitnoj političkoj igri da bi se glasači okrenuli od većih problema".

Džejms Klaper je rekao da skandal Votergejt „može da se uporedi" sa istraživanjem o saradnji sa Rusijom.

Majkl Hajden je u junu objavio fotografiju nacističkog logora smrti sa naslovom: "Neke vlade su odvojile majke i decu."

Usaglašeni napori da se promeni tema

Analiza urednika BBC u Severnoj Americi Džona Sopela

Džon Brenan otvoreno kritikuje predsednika.

Prozvao je Donalda Trampa zbog izdaje na sastanku sa ruskim liderom u Helsinkiju. Nazvao ga je imbecilom, koji je opasan za SAD.

Donald Tramp se sveti, ukidajući bezbednosnu dozvolu bivšem šefu CIA, a pretio je i brojnim drugim zvaničnicima nacionalne obaveštajne službe, koji svi imaju zajedničko zajedničko - kritikovali su i predsednika.

Međutim, u opravdavanju ovog poteza, nije bilo sugestije da je Brenan zloupotrebio tajni materijal ili pokušao da zarađuje od njega.

Umesto toga, izjava Bele kuće govorila je o „lošem ponašanju" i „užasnom komentaru" gospodina Brenana.

Odluka predsednika očigledno je doneta bez konsultacije sa njegovim direktorom nacionalne obaveštajne službe Denom Džotsom.

A potez je pobrao kritike.

Bivši državni sekretar Džon Keri izjavio je da se predsednik ponaša kao vladar nekakve banana republike. Drugi tvrde da ovim potezom Tramp pokušava da ućutka kritičare.

Tajming ove odluke takođe nije bez značaja. Belu kuću već danima zasipaju optužbe bivše savetnice Omarose Manigolt Njuman.

Uskoro se očekuje i završna reč na suđenju Polu Menafortu, bivšem menadžeru Trampove kampanje.

Brifing na kome je ova odluka objavljena nije bio zakazan. Sve ukazuje da pokušaj zvaničnika da skrenu pažnju javnosti s aktuelnih problema.

Više o ovoj priči