Slučaj ugrožene privatnosti Klifa Ričarda: BBC prihvata sudsku odluku

Ser Klif Ričard Image copyright EPA
Natpis na slici Ser Klif Ričard

BBC neće podneti žalbu na sudsku odluku donetu u korist Klifa Ričarda, nakon upada policije u njegovu kuću 2014.

Sudija Višeg suda presudio je da je BBC ugrozio pevačevu privatnost tokom izveštavanja o policijskoj akciji u njegovoj kući i dodelio mu iznos od 210.000 funti kao obeštećenje.

BBC će sada potražiti savet od javnog tužioca o tome kako će ova presuda imati uticaja na izveštavanje ove medijske kuće u budućnosti.

"Osnovni princip slobode medija je ugrožen", stoji u saopštenju BBC.

Portparol Klifa Ričarda rekao je da pozdravlja odluku BBC, dodavši da se nada "da će svi problemi koji postoje između njegovog klijenta i BBC biti uskoro rešeni".

Ser Klif Ričard dobio BBC na sudu

Pet načina na koje je Emili Bronte inspirisala današnje umetnike

Dejvid Džordan, direktor odeljenja za uređivačku politiku i standarde, izjavio je da je konačni sudski troškovi BBC-a nisu još uvek poznati, ali da je do sada potrošeno 1,9 miliona funti.

Sir Klif nije uhapšen, niti optužen tokom policijske istrage.

Policija je započela istragu nakon što je neimenovani čovek tvrdio da ga je Klif seksualno napastvovao kad je bio dete na događaju koji se održavao na stadionu fudbalskog kluba Šefild Junajted 1985. godine.

BBC se izvinio ser Klifu zbog duševnog bola koji je pretrpeo, ali su zvaničnici ove medijske kuće hteli da iskoriste pravo na žalbu, objašnjavajući da će sudska presuda u ovom slučaju ugroziti medijske slobode.

Nakon što je Viši sud odbacio žalbu, ova medijska kuća je odlučila da se ne produžava postupak u Apelacionom sudu.

Iz BBC-a su izjavili da bi žalba bila "skupa pravna zavrzlama koja bi samo produžila patnju ser Klifa".

Međutim, BBC će kontaktirati javnog tužioca kako bi se razmotrila "izmena zakona u ovoj važnoj oblasti, kojom bi bila zaštićena prava optuženih, ali i pravo novinara da izveštava o policijskoj istrazi i da imenuje ko je osoba koja je pod istragom".

U pismu, koje potpisuje generalni direktor BBC Toni Hol stoji: "BBC je odlučio da ne podnosi žalbu Apelacionom sudu na ovu presudu, iako smo dobili pravni savet od stručnjaka i verujemo da je sudija pogrešno interpretirao zakon kad je odlučio da novinari i medijske kuće, koje izveštavaju o temama od javnog interesa, nemaju pravo da saopšte javnosti ko je osoba koja je predmet istrage."

Lord Hol je dodao da je razumeo da bi Apelacioni sud rekao da parlament, a ne sudstvo, treba da odredi "šta može biti predmet javnog interesa",

Prošlog meseca, sudija Men presudio je u korist Klifa Ričarda, nakon suđenja održanog u Londonu.

Sudija je utvrdio da je ser Klif imao pravo na privatnost, dok je bio osumnjičeni u istrazi policije u okrugu južni Jorkšir, čim je onemogućeno pravo ove medijske kuće da slobodno izveštava o istrazi.

Takođe, sudija je zaključio da je način izveštavanja BBC-a, koji je obuhvatao snimke iz helikoptera čime je otkrivena lokacija Ričardove kuće, "ozbiljno ugrožavanje privatnosti".

Oliver Daf, urednik novina "I", kaže da je ovom odlukom privatnosti je dat prioritet u odnosu na javni interes.

"Ova presuda je dobra za nevine ljude poput sir Klifa, ali će time biti oštećene nebrojene žrtve i donošenje presuda u nekim slučajevima biće otežano", izjavio je on za BBC.

"Kada mediji počnu da izveštavaju o istragama, mnogi svedoci se jave policiji."

Više o ovoj priči