Švedska: Muslimanka odbila da se rukuje sa muškarcem, ali dobila na sudu

Fara Aladže Image copyright Farah Alhajeh
Natpis na slici Kompanija zbog diskriminacije mora da joj isplati 40.000 kruna, što je oko 450.000 dinara

Muslimanka iz Švedske dobila je na sudu novčanu kompenzaciju nakon što je razgovor za posao na kojem je bila prekinut, jer je odbila da se rukuje sa muškarcem iz komisije.

Fara Aladže je bila na intervjuu za posao prevodioca, kada je iz verskih razloga odbila da se rukuje sa muškarcem koji je razgovarao sa njom.

Umesto toga ona je u znak pozdrava stavila ruku preko srca.

Švedski sud je doneo odluku da kompanija u kojoj je bila na razgovoru zbog diskriminacije mora da joj plati 40.000 kruna, što je oko 450.000 dinara.

Pojedini muslimani odbijaju fizički kontakt sa pripadnicima suprotnog pola, osim ako se ne radi o članovima bliže porodice.

Iz kancelarije švedskog ombudsmana, koja je predstavljala Faru Aladže, kažu da sud uzeo u obzir „interes poslodavca, pravo pojedinca na integritet tela i važnost čitave države da održi zaštitu verskih sloboda".

Burke i policajci na modnoj pisti

Burkini „pomaže devojčicama da se uklope"

Zabrana hidžaba „simbolični čin" za Austriju

Kako je doneta presuda?

Kompanija iz Upsale je navela da njihovi zaposleni moraju muškarce i žene da tretiraju jednako, kao i da nije dozvoljeno odbiti rukovanje sa nekim samo zbog pola te osobe.

Međutim, iz kancelarije ombudsmana kažu da je Fara Aladže stavila ruku iznad srca i time pokušala da izbegne da uvredi bilo koga, pozdravljajući i žene i muškarce.

Švedski sud je doneo odluku da je kompanija sa pravom tražila jednak tretman za oba pola - ali da nije tačno da to mora biti samo u formi rukovanja.

Kako navode, njena odluka da zbog vere odbije da se sa nekim rukuje zaštićena je Konvencijom o ljudskim pravima i politika kompanije koja zahteva tačno određeni način pozdravljanja je pogrešna.

Sud je takođe naveo da nije saglasan sa odlukom firme da bi odluka devojke da se ne rukuje bila problem za njenu komunikaciju na poslu.

Ipak, sudije su bile podeljene - presuda je doneta glasanjem tri prema dva.

Šta je ona rekla?

Nakon presude Fara Aladže je za lokalne medije rekla: „Veoma sam zadovoljna. Odličan je osećaj dobiti pravdu i obeštećenje".

Image copyright Farah Alhajeh
Natpis na slici Fara Aladže kaže da je pokrenula ovaj postupak zbog drugih koji mogu da se nađu u istoj situaciji

Govoreći o incidentu, rekla je: „Čim sam stigla do lifta počela sam da plačem. Nikada ranije nisam bila u toj situaciji - nisam se uopšte osećala lepo".

Kako kaže, podnela je žalbu se u ime onih koji bi mogli da se nađu u istoj situaciji poput nje.

„Nije uopšte u pitanju novac, on nije bitan. Važno mi je da sam bila u pravu".


Problemi sa rukovanjima u Evropi

Sličnih problema sa rukovanjem bilo je i ranije u Evropi.

Veliki buru u Švedskoj 2016. godine izazvala je odluka škole da dvojicu muslimanskih dečaka oslobodi od rukovanja sa nastavnicima oba pola.

Škola je tu odluku donela nakon što su dečaci odbili da se rukuju sa jednom nastavnicom.

Na kraju, prekinut je proces kojim je njihova porodica trebalo da dobije švedsko državljanstvo.

Takođe, u aprilu ove godine žena iz Alžira nije dobila francusko državljanstvo nakon što je odbila da se rukuje sa jednim zvaničnikom.

Više o ovoj priči